Marsh McLennan çatısı altındaki Mercer’ın yayımladığı ‘Organizasyonların Depremle İlgili Aldığı Aksiyon ve Uygulama Anketi’ sonuçları, iş dünyasında ciddi ihmaller olduğunu ortaya koydu. Türkiye gibi yüksek deprem riski taşıyan bir ülkede, şirketlerin çalışan güvenliği ve operasyonel sürekliliği sağlama konusundaki hazırlıkları yetersiz kalıyor.
Ankete göre, firmaların sadece yüzde 16’sı tamamen uzaktan çalışma modeline sıcak bakıyor. Ancak çalışanların şehir değiştirme taleplerine yüzde 70 oranında destek veriliyor. İlginç olan ise yüzde 99’unun merkez ofisini başka bir şehre taşımayı planlamaması… Risk altındaki bölgelerden uzaklaşmak yerine ‘yerinde kalma’ tercihi dikkat çekiyor.
Ofiste temel güvenlik ekipmanı olan deprem çantası dağıtımı ise tam bir hayal kırıklığı: Yüzde 64 firma, çalışanlarına deprem çantası sağlamıyor. Ev için ise bu oran daha da yüksek; yüzde 76’sı evde bulundurmak üzere çanta dağıtmamış durumda. Ayrıca binalarının güvenliği konusunda sorun yaşayan çalışanlara taşınma desteği veren şirketlerin oranı sadece yüzde 19.
Afet sonrası hızlı ve doğru iletişim hayat kurtarırken, firmaların sadece yüzde 51’inde kriz anlarında uygulanacak net bir iletişim planı var. Kalanlar ya plan yapmayı düşünüyor ya da tamamen hazırlıksız. WhatsApp, SMS ve acil durum uygulamaları en çok tercih edilen kanallar arasında.
İyi haber ise, şirketlerin yüzde 60’ının gönüllü afet ekipleri kurup eğitimler düzenlemesi. Ancak yüzde 25’i halen bu konuda plan dahi yapmamış.
Bazı firmalar ise fark yaratıyor: Farklı şehirlerde ek ofisler, arama kurtarma ekipmanları, sensör sistemleri entegrasyonu, düzenli tatbikatlar, deprem sonrası maddi destek ve barınma çözümleri gibi uygulamalar dikkat çekiyor.
Mercer Doğu Akdeniz CEO’su Dinçer Güleyin, “Deprem sadece doğa olayı değil, iş dünyası için bir dayanıklılık sınavı. Şirketler, çalışanlarının hayatını güvence altına almak ve operasyonlarını sürdürmek için afet yönetimini en üst gündeme taşımalı. İletişim planlarından tatbikatlara, uzaktan çalışma modellerinden barınma desteklerine kadar her adım bugün atılmalı. Riskleri yönetmek artık tercih değil, sorumluluk” dedi.