Malatya Valisi Seddar Yavuz, 2026 yılının ilk asayiş raporunu kamuoyuyla paylaştı. Emniyet ve Jandarma komuta kademesinin de hazır bulunduğu toplantıda paylaşılan veriler, Malatya’nın geçtiğimiz yıla oranla çok daha güvenli bir şehir haline geldiğini kanıtladı. Özellikle hırsızlık ve gasp suçlarındaki dev düşüş dikkat çekti.
Malatya’da Asayiş Olaylarında %21’lik Gerileme
Vali Yavuz’un paylaştığı verilere göre, 2025 Ocak ayında 1.892 olan asayiş olayı sayısı, 2026’nın aynı döneminde 1.489’a düştü. Suç türlerine göre düşüş oranları dudak uçuklattı:
-
Gasp ve Yağma: %75 azaldı.
-
Motosiklet Hırsızlığı: %80 azaldı.
-
İşyeri ve Kurum Hırsızlığı: %40 azaldı.
-
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma: %51 azaldı.
Narkotik Operasyonlarında "Sıfır Tolerans"
"Çocuklarımızı zehir tacirlerinden korumak en büyük önceliğimiz" diyen Vali Yavuz, Ocak ayında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 268 operasyon yapıldığını açıkladı. Bu operasyonlarda 320 şüpheli yakalanırken, 67 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda binlerce sentetik ecza ve uyuşturucu madde ele geçirilerek sokaklardan temizlendi.
Trafikte Sevindiren Tablo: Ölüm Oranları Düştü
Malatya’da araç sayısı %6,1 artarak 251 bin 434’e ulaşmasına rağmen, kaza verilerinde iyileşme görüldü.
-
Yaralanmalı Kazalar: %29,1 azaldı.
-
Hastanede Vefat: 2025’te 4 kişi hayatını kaybederken, 2026 Ocak ayında bu rakam sıfıra (0) düştü.
-
Yaralı Sayısı: %40 oranında azaldı.
Siber Suçlar ve Dijital Tehlike Uyarısı
Haberin en dikkat çekici noktalarından biri ise siber suçlardaki artış oldu. Dijital suç oranlarının geçen yıla göre %56 arttığını belirten Yavuz, ailelere kritik bir çağrıda bulundu: "Çocuklarınızın dijital dünyada kimlerle vakit geçirdiğini, hangi hesapları takip ettiğini mutlaka izleyin."
Okul Çevreleri Mercek Altında
Güvenlik güçleri sadece sokaklarda değil, okul çevrelerinde de kuş uçurtmuyor. Ocak ayında okul ve yurt çevresinde 3.230 denetim gerçekleştirildi, 954 okul servisi didik didik kontrol edildi.



