Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şubesi, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakım ’da meydana gelen şiddet olaylarına dikkat çekti.

Turgut Özal Tıp Merkezinde yaşanan sağlıkta şiddet olayını değerlendiren SES Malatya Şube Eş Başkanı Cansu Kaplan,

"Bizler, sağlık emekçileri olarak zor koşullarda çalışıyoruz. Hemşireler Haftasında, İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakımda bir hafta İçerisinde 3 defa sağlık emekçilerini hedef alan olaylar yaşandı. Üçüncü olayda ise bir arkadaşımız direk fiziki şiddete maruz kaldı. Sağlıkta Şiddet Son Bulsun. Şiddeti uygulayanların en kısa zamanda örnek olacak cezaya çarptırılmalarını talep ediyoruz. Sağlık emekçilerine şiddet, kişiler arası işlenmiş adi bir suç değildir. Bütün topluma karşı işlenmiş ciddi bir suçtur. Olaylara sadece anlık tepki gösterilmesi, kınama mesajları yayınlanması, sosyal medyadan isyan edilmesi yeterli bir çaba değildir. Sağlıkta şiddeti engellemek için caydırıcı yasal düzenlemeler ile tedbirler alınmak zorundadır"

dedi.

Sağlık meslek erbaplarının çalışabileceği güvenli bir ortamın oluşturulmasını talep eden Kaplan, koruyucu sağlık hizmetlerinin incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. İdarecilerin liyakat usulüne binaen seçimle göreve gelmesi gerektiğini belirten Kaplan, sendikaların desteği ile yeni bir sağlık kültürü oluşturulmasını istedi.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ Mİ VAR?

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Yoğun Bakım’da son hafta yaşandığı iddia edilen şiddet olayını ise SES Yönetim Kurulu Sekreteri Emel Karakuş şöyle anlattı:

“Yoğun bakım koşulları biraz zor. Özellikle bir hastaların enfekte olmasını istemiyoruz. Müdahale sırasında hasta yakınlarının girmesini istemiyoruz. Zaten bir üçüncü basamağız. Onkoloji özellikli bir bölüm olduğu için en ağır hastalarımız var. Onlara müdahale edilirken ya da başka bir hastaya müdahale edilirken içeriye kesinlikle hasta yakını almamaya çalışıyoruz çünkü ciddi müdahaleler bunlar, ciddi sonuçlar doğurabilir. Hasta entübe edildikten sonra bir kişi yanına alınmasına rağmen, hastanın gösterilmesine rağmen, hasta yakını daha sonrasında kapıların kırılması, kameraların kırılması, arkadaşlarımıza fiziksel şiddet uygulanmasının herhangi bir mantıklı açıklamasını bulamadık. Zaten hasta son dönemde, kanser hastası, onkoloji hastası  geriye dönüşü olmayan bir hasta ama her zaman sağlıkçılar olarak biz elimizden geleni yapıyoruz ki bizim yoğun bakımlar bu konuda çok iyi çalışan ayrıca teşekkür ediyoruz. Ama bu şekilde geriye dönüşler hem bizi mobinge uğratıyor hem üzüyor hem çalışma azmi şevkimiz kırıyor hem de eğer ola ki diyelim ki  o insanların elinde her hangi başka bir alet olsaydı belki biz şu an çok ciddi bir yaralanma ya da ölümden bahsedecektik. Bu boyutta bir saldırı, bu konuma gelmesine kadar ve bir hafta 3 kere tekrarlandıysa akla ilk gelecek şey güvenlik zafiyeti. “
Muhabir: Yusuf Durdu