Neden hep kendi doğrularımızı karşımızdakine dayatırız da, bir başkasının söylediğinin de doğru olacağını düşünmeyiz.
Her şeyin en doğrusunu;
Ben bilirim;
Benim liderim bilir;
Benim partim bilir…
Ben ben, diyerek kendi bildiğimiz doğruya iman ederiz. Bir türlü analitik düşünmeyi beceremeyiz. Sorgulamayız, araştırmayız. Kulaktan dolma bilgilerle fikir sahibi oluruz. Başkasının da doğru söyleyebileceğini, doğru düşüneceğini bir türlü düşünmeyiz. Karşı kamplara, karşı cephelere bölünürüz.
*
Kanal İstanbul diyoruz:
İsteyenler, İstemeyenleri vatana ihanetle suçluyor!
İstemeyenler, isteyenleri!
Bu nasıl ülke ki her tarafı vatan hainleriyle dolu(!)
Birbirimize düşman gözüyle bakıyoruz.
Oysa hepimizin ayını geminin içerisinde olduğunu bilmeyiz; kimimiz öne, kimimiz arkaya kürek çekeriz. Bunun içinde bir arpa boyu yol alamayız.
*
Yerli Otomobil deniyor.
Nerdeyse yine kamplara bölündük.
Bilgisi olan da konuşuyor, olmayan da.
Demiyoruz karşımızdakini de dinleyelim, belki biz yanılmışızdır. Belki onun söylediği bizim için hayırlıdır.
Yok! Bizden olmayan söylediyse külliyen yanlıştır. Söyleyen bizdense tartışmasız doğrudur. Bu anlayışla bir adım ilerleyebilir miyiz?
*
Kanal İstanbul’u eleştirirken demiyor muyuz Türkiye öncelikle katma değer yaratacak teknolojilere yatırım yapsın; betona gömülmesin!
Adamlar bir teknoloji yatırımıyla karşımıza geldiler. Bize düşen bu konuda bilgimiz varsa şöyle yapsanız, daha başarılı olursunuz demek.
Buradan bir başarı çıkarsa hepimizin çıkarına: Kimimize iş kimimize aş olur.
*
Keşke AK Parti, ilk yılarında hani Bülent Arınç diyordu ya; güzel Allahım yağdırdıkça yağdırıyor dediği dönemde, yılda gelen 50 milyar dolar yabancı sermayeyi, her yere AVM’ler Ofisler, Konutlar, Altyapı yatırımlarına gömerek, tüketen değil, üreten, döviz kazanan bir ekonomi yaratsaydı, bugün ekonomik krizin eşiğine gelir miydik?
Bugün AKP iktidarına söylenecek bir söz varsa o da, geç kaldınız ama zararın neresinden dönerseniz kârdır, Türkiye’nin imkânlarını betona değil, teknolojiye harcayın demektir.
Betona yaptığınız yatırımın karşısında, teknolojiye yaptığınız yatırımın yanındayız, diyebilmektir.
O zaman eleştirilerimizde haklı ve inandırıcı oluruz.