Ekonomi

Zirai don kayısı fiyatını artırdı

Malatya’da 11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece meydana gelen zirai don sonrası kayısı fiyatlarında artış meydana geldi.

Türkiye’de nisan ayı içerisinde yaşanan zirai don, Malatya’da da kayısının tamamen yanmasına neden oldu. Bu yıl ürünün tamamına yakını yanarken, fiyatlarda da artış meydana geldi.

Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün, üreticide kuru kayısı olarak kayıtlara geçti. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 100 ile kuru kayısıda görüldü.

TZOB verilerine göre, nisan ayında üreticide 31 ürünün 8’sinde fiyat artışı olurken 17’inde fiyat düşüşü görüldü. 6 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 59 ile salatalıkta görüldü.

Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 42 ile patlıcan, yüzde 41,5 ile kuru soğan, yüzde 27 ile sivribiber, yüzde 26 ile domates ve yüzde 21 ile limon izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 100 ile kuru kayısıda görüldü. Kuru kayısıdaki fiyat artışını yüzde 33 ile fındık, yüzde 31 ile elma, yüzde 13 ile Antep fıstığı izledi.

Mart ayında üreticide kilogramı 150 lira olan kuru kayısının fiyatı, nisan ayında özellikle yaşanan zirai don sonrası yüzde 100 artarak, 300 lira oldu. Nisan ayında üreticide kilogramı 300 lira olan kuru kayısı, pazarda 500, markette ise 505 liradan satıldı.

Mart ayında markette kilogram fiyatı 453 TL olan kuru kayısı, nisan ayında 505 liradan tüketiciye satıldı. 29 Mart ile 24 Nisan arasında kayısının marketteki fiyat değişimi yüzde 11,5 olarak gerçekleşti.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, mahsulün yüzde 100'ünün kaybedildiğini ve yaşanan zirai donun piyasalara etkisinin çok sert olduğunu söyledi. Özcan,

“Fiyatların hangi noktaya gideceğini, nasıl olacağını çok kimse kestiremez. Fiyatlarda önemli bir artış söz konusu. 12 Nisan'dan bu yana fiyatlarda önemli bir makas değişimi yaşadık. Bu çok normal, anormal bir durum yaşamıyoruz. Çünkü mevcut 2025 yılında üretimini gerçekleştirmeyi planladığınız ürününüzün tamamını kaybettiniz. Stoklardaki ürünlerle ilgili herkes bir değerlendirme yapabilir. Ama şu bir gerçek ki; mevcut stoktaki ürün bir yıllık ihracatımızı karşılayacak durumda değil. Yıllık ihracat rakamlarımıza bakıldığında ortalama 80-90 bin tonun üzerinde bir ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama burada da çok dikkatli davranmak gerekiyor. Bu bir tarım ürünü ve ürüne zarar verebilecek iklimin oluşmaması içinde mücadele ediyoruz. Fiyatları herkes dikkatlice takip ediyor. Üreticide dikkatli bir şekilde ürününe bir pazar bulabildiği zaman nakite çevirecek fırsatlar doğdu. Yaşanan her kriz yeni fırsatlarda doğurabilir. Eğer siz o krizi doğru yönetmezseniz size zararda verebilir. Herkesi krizi doğru yönetme açısından üstüne düşeni yapmasının uygun olacağını düşünüyorum” dedi.