AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Bingöl’ün Kiğı ilçesinde 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 20.14’te gerçekleşen sarsıntının derinliği 13.56 kilometre olarak kaydedildi. Deprem, Malatya başta olmak üzere çevre illerde hissedildi ve kısa süreli paniğe neden oldu.

Malatya’da ‘Nezaketli’ 270 öğrenci karne aldı!
Malatya’da ‘Nezaketli’ 270 öğrenci karne aldı!
İçeriği Görüntüle

MALATYA’YI ETKİLEYEBİLİR

Depremin meydana geldiği bölge, Yedisu Fay Zonu üzerinde bulunuyor. Yer bilimciler, bu fay hattının 1784’teki büyük depremin ardından uzun süredir sessiz olduğunu ancak bu durumun büyük bir sarsıntının habercisi olabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Naci Görür’e göre Yedisu Fayı, büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip ve bu hareketlilik Malatya gibi çevre illerde de hissedilebiliyor.

250 YILLIK SİSMİK DÖNGÜ TAMAMLANDI

Prof. Dr. Görür, bölgenin yaklaşık 250 yıllık sismik döngüsünü tamamladığını ve bu süreçte büyük bir depremin yaşanmamış olmasının riski artırdığını dile getirmişti. Son yaşanan sarsıntı, bu döngünün tamamlandığına ve tehlikenin kapıda olduğuna işaret ediyor.

Şubat 2025’te aynı bölgede meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem de bölgedeki sismik gerilimin arttığını göstermişti. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları arasında sıkışan bu alan, bilim insanlarına göre dikkatle izlenmeli. Orta şiddetteki bu depremler, daha büyük bir depremin habercisi olabilir.

Muhabir: Sara Subaşı