6 Şubat 2023 tarihli depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Depremin yıldönümünde Malatya’nın depremselliğini, yapılan çalışmaları değerlendiren Malatya Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Yunus Gülmez, hala birçok eksiğin mevcut olduğunu söyledi.
Malatya’nın canlarını, hatıralarını yitirdiğini söyleyen Gülmez, şehrin yeterince gündeme getirilmediğini söyledi. Gülmez,
“Malatya ne yazık ki çok gündeme gelmedi. Yaptığımız program ve çalışmalarda, katıldığımız her platformda gündeme getirmeye çalışmamıza rağmen ulusal çapta Malatya sanki depremden çok etkilenmemiş gibi bir algı oluştu. 2 yıl geçmesine rağmen hala yıkılmayı bekleyen binalar mevcut.”
Dedi.
Malatya’nın faylarla çevrili olduğunu söyleyen Gülmezi bunu şöyle açıkladı:
“Malatya, Doğu Anadolu Fayı ve Kuzey Anadolu Fay Sistemlerinin ortasında kalan bir şehir. Bu yüzden çevre illerde olan depremlerden etkilenen bir şehir. Malatya şehir sınırlarında olan en büyük fay Malatya Fayı ve bu fay ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu fay geçmiş tarihte deprem üretmiş fakat tekrar ‘büyük bir deprem üretir’ demek için devam eden çalışmanın sonucunu beklemek lazım. Erzincan-Tunceli-Bingöl çevresinde olan segmentlerde bir sıkışma söz konusu ve burada olası bir depremin şehrimizi etkilemesi kaçınılmaz. Yakın tarihte olan Elazığ depremi buna bir örnek.”
Gülmez, 6 Şubat depremlerinden sonra alınan karar ve uygulamaların önlem teşkil edecek nitelikte olduğunu ama hala eksikliklerin olduğunu söyledi. Malatya ve çevresinin zemininin daha iyi bilinebilmesi için Malatya Genel Jeolojisinin geniş kapsamlı çalışılması gerektiğini belirten Gülmez,
“Toplum deprem ve jeoloji konularında hala bilinçli değil. Deprem ülkesinde yaşıyoruz ve şehrimizin çevresi aktif faylarla çevrili. Jeolojinin önemini sadece deprem oldukça hatırlamamız çok kötü bir durum. Deprem kadar acı olan yaşadığımız depremi unutmamız.”
Diye konuştu.