Eren, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak afetlere hazırlığın yalnızca deprem sonrasındaki müdahale çalışmalarından ibaret olmaması gerektiğini ifade etti. Şehirlerin afet riski ortaya çıkmadan önce güvenli hale getirilmesinin temel hedef olması gerektiğini belirten Eren, bilimsel şehir planlaması ve mühendislik standartlarına uygun yapılaşmanın önemine dikkat çekti.

Elazığ’da Şaşırtan Görüntü! Ağaç Kovuğundan Tam 13 Kilo Bal Çıktı
Elazığ’da Şaşırtan Görüntü! Ağaç Kovuğundan Tam 13 Kilo Bal Çıktı
İçeriği Görüntüle

Riskli yapı stoku yenilenmeli

Mevcut yapı stokundaki riskli binaların tespit edilerek dönüşüm sürecinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Eren, güçlendirme veya yeniden yapım çalışmalarının geciktirilmemesi gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümün önündeki ekonomik ve hukuki sorunların çözülmesinin sürece önemli katkı sağlayacağını belirten Eren, vatandaşların dönüşüme katılımını kolaylaştıracak yeni modeller geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Finansmana erişimin de dönüşümün hız kazanması açısından kritik olduğunu kaydetti.

Güvenli yapı için etkin denetim şart

Yeni yapıların güvenliğinin yalnızca beton ve demir kalitesiyle ölçülemeyeceğini belirten Eren, planlama aşamasından uygulamaya, mühendislik hizmetlerinden denetime kadar tüm süreçlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Mevzuatın yapı üretiminin her aşamasında eksiksiz uygulanmasının önemine işaret eden Eren, nitelikli teknik personelin sektördeki ağırlığının artırılması gerektiğini de vurguladı.

Şehirler gelecekteki afetlere göre planlanmalı

Dirençli kentlerin yalnızca mevcut yapıların yenilenmesiyle oluşturulamayacağını ifade eden Eren, yeni yerleşim alanlarının da deprem başta olmak üzere tüm afet riskleri dikkate alınarak planlanması gerektiğini belirtti.

Kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve meslek kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyen Eren, bilimsel veriler ve teknolojik imkânların şehirleşme politikalarının merkezinde yer alması gerektiğini kaydetti.

Eren, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenleri rahmetle anarak, 6 Şubat depremlerinin ortaya koyduğu acı tablonun unutulmaması gerektiğini söyledi. Eren, benzer kayıpların yeniden yaşanmaması için afetlere hazırlığın geçici çalışmaların ötesine taşınarak kalıcı bir şehircilik politikasına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: MHA