TREKKİNG NEDİR?

Doğada, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu sportif yürüyüşlerdir. Kelime doğa yürüyüşü anlamını taşımamaktadır. Çünkü bu tabir gezinti amacı ile yapılan kır gezintilerinin karşılığı olamaz. Spor amaçlı doğa gezintisine “trekking” denebilir.

Trekking, İngilizce trek kelimesi ve ing ekinden üretilmiş bir kelimedir. Tam karşılığı olmasa bile bu kelime “doğa yürüyüşü” anlamında kullanılmaktadır.Trekking her mevsimde yapılabilir; ancak hava ve ortam şartlarına, uzunluğuna ve zorluk derecesine göre gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Trekking parkurları birkaç saat sürebileceği gibi birkaç hafta hatta ay da sürebilir.

Başlangıçta doğa sever insanların, doğal güzellikleri yaşamak ve doğada bulunmak amaçlı gerçekleştirdikleri kişisel veya arkadaş çevresi etkinlikleri olarak başlayan trekking, günümüzde turizm farklılığı çatısı altında giderek ekonomik boyut kazanmış ve büyümüştür. Bugün trekking, genelde şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerin, hafta sonu günübirlik şehre yakın parkurlarda ya da yabancı ülkelerde 2-3 haftalık turlar şeklinde, profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirdikleri bir spor durumundadır.

Doğa yürüyüşlerinin insanın vücut ve ruh sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğu uzmanlarca kabul edilmektedir. Trekking spor amaçlı yürüyüşlerdir. Eğer dağ taş dolaşmış isen ve yorulmamış isen trekking yapmış olamazsın. Eğer piknik havası keyfi ile yürüyüş yapıyorsan bana göre bu trekking olmaz. Mutlaka terlemelisin ve ter her yerinden çıkmalı.

Trekking sporu yapabilmek birtakım donanımlara gereksinim göstermektedir. Özel giysiler gerektirir. Yoksa ayılara, kurtlara kuşşlara yem olabilirsiniz. Alişan’a bakıyorum. Bu donanımların esemesinden haber yok. Elinde düdük olmalı, yağmurluk bulunmalı, geceye kalır isen yanında küçük ışıklar olmalı, şapkan ve özellikle vibrantlı, su geçirmez ve kaymaz ayakkabın bulunmalı, yağmurluğun çantanın mütemmim cüzü olmalı, yedek çorap ve iç çamaşırı mutlaka yanında bulunmalı.

Yağmur geldiği zaman her zaman bir mağara bulamazsın. Haydi mağaraya kendini attın içerde ne var ne yok ne bileceksin? Malatya’da ayı kalmadı ya; ya karşına bir ayı çıksa veya domuzlar veya yılanlar veyahut bin bir türlü mahlukat çıksa ne yapacaksın. Ancak “anneeeeeeee” diye bağırırsın. O zaman annen sana nasıl yardım edecek?

Duyduğuma göre sen elli liraya trekking ayakkabısı almışsın. Bu kadar ucuza ayakkabı olmaz. Bunda bir yanlışlık var. İyi bir yürüyüş ayakkabısının fiyatı bana göre üç yüz liradan aşağı değil. Ben de gerçi doksan liralık ayakkabı ile idare ediyorum, ayakkabımdan memnunum. Ara sıra su alıyor ama ne yapalım, çorap değiştirerek idare-i maslahat yapıyoruz. Allah bizlere yürüyüş ve tam donanımlı yürüyüş malzemeleri ve çanta nasip etsin. (Tüm hemşehrilerim amin desin)

ALİŞAN HAYIRLI’YA

NASİHATLAR;

Sayın Hayırlı; Öncelikle ve ivedilikle söylemem gerekir ise yürüyüş çantan çok faullu. Herhalde çocuklarından birinden almışsın. Tamam, aldın ne diyelim. Çantanın yan cepleri yok mu? İki litrelik suyun nerede ? Yağmur yağmasa ve kar olmasa, keklikler,Cebrail sana yardım etmese ve annenin duası kabul olmasa, geceyi mağarada geçirse idin halın nice olurdu. Yağmurluk da almamışsın. Vay benim garibanım.

Gel sana dağ ve yürüyüş kurallarından önemli olanları sana anlatmaya çalışayım. Spor ve kültür fakiri Malatya’lılar da belki okur ve uygulamaya çalışır.

1. Yürüyüş için ortopedik, ayağa ve yere iyi tutunan yürüyüş botu bulunmalı.

2. Su şişesi veya matarası.Yanınızda taşıdığınız su bitebilir, temiz bir su kaynağı bulduğunuzda sağlam bir su kabına ihtiyacınız olacaktır.

3- Düdük: Gruptan kopabilirsiniz, kaybolabilirsiniz, bir yere yuvarlanıp bir yerinizi yaralayabilirsiniz. Ne ile diğer yürüyüşçüleri uyarıp, yerinizi belli edeceksiniz?

Düdüğün tiz sesi sizin sesinizden üstündür ve daha uzaklardan duyulabilir. Bulabilirseniz bir tarafı termometreli bir tarafı pusulalı modelleri tercih edin ve düdüğünüzü kesinlikle bir iple boynunuza veya gömleğinizin düğmesine asın, asla da kaybetmeyin.

4. Çakı : Her zaman gerekli olmaktadır. Hayatta kalma durumuna girildiğinde bir çakı ile barınak yapılabilmekte ve bir geyik bile avlanabilmektedir. Tercihiniz daima av çakısından veya bir doğa sporcusu için daha da iyisi çok maksatlı araçlardan yana olsun.

5. Pusula : Basit bir yürüyüşte yürüyüşe hangi istikametten başladığınızı bilmeniz gerekir. Yönünüzü muhafaza etmek için gereklidir.

6. Şapka :Yaz, kış gereklidir. Bir şapka ile güneşin altında en az iki saat daha fazla kalabilirsiniz. Çok soğuk bir ortamda da ısı kaybınızı asgari düzeyde tutabilirsiniz. Geniş kenarlı şapkalar idealdir. (Burada bir anımı anlatayım. Ormancı diye tanıdığımız bir genç şapkasını almamış idi. Yaşı da çok genç. Bir baktım kusmaya başladı. Hali perişan. O sırada karşımda bir çeşme gördüm. Ormancının kellesini suyun altına soktum ve suya tuttum. Ormancı kendisine geldi ve uzun yolu sağlıcakla kat etti.)

7. Ateş başlatıcı malzeme : ( kibrit, çakmak, varsa magnezyum çubuğu v.b. )

Yürüyüşte suya düştünüz, hava güneşli ama esinti fazla veya akşam karanlığında kayboldunuz. Ateş en büyük kurtarıcıların başında gelir. Suya dayanıklı veya ıslanmaya karşı önlem alınmış malzemeler kullanın. Normal bir kibriti balmumuyla veya üzerine mum eriterek su geçirmez hale getirebilirsiniz.

8. Rüzgârlık veya yağmurluk: Molalarda terli halde esintide kalabilirsiniz, böyle bir durumda bir rüzgârlık hayat kurtarıcı olacaktır. Hava bir anda döner ve sağanak verebilir, yanınızda getirdiğiniz yağmurluk hele hele en iyisi bir panço sizi koruyacaktır. Pançolar çadır olarak bile işlem görebilir. Doğada garanti diye bir kelime yoktur. Garantinizi siz sağlamaya çalışın.

9. Sırt çantası: Yazın daha ufak, kışın biraz daha büyük çanta kullanılır. Yazın içine koyulacak malzeme miktarı kışa göre biraz daha az olduğu için 35 Lt. lik bir çanta yeterlidir. Kışın ise 40 Lt. den başlayan çantalar sağlıklıdır. Çantalarınızın yanlarında mutlaka su şişesi veya matara cebi olmalıdır.

10. Ek gıda ve İlk yardım kiti : Dönüş yoluna kadar yemeğinizi en sona bırakacağınız küçük bir konserve yeterlidir. Doğa yürüyüşçüsü ve sporcuları aktivite süresince vücut ısılarını dengede tutmalı ve korumalıdırlar. Vücudun aşırı soğuması) ve vücudun aşırı su kaybına uğramasına izin vermemek gereklidir.Ani değişen hava şartlarına çabuk tepki göstermek gerekir.Bu yüzden özellikle doğa sporları ile ilgilenenler giyimlerini katmanlar halinde uygulamaya dikkat etmelidir. Bu tarz giyim vücut için regülatör görevi görecektir. Önem sırası içten dışa doğrudur.

İçten dışa doğru katmanlar halinde giyinmenin nedeni; Vücut ısısı yükseldikçe kademe kademe soyunarak yükselen ısıyı azaltmak ve terlemeyi kontrol altına almak, vücut ısısı düştükçe de kademe kademe giyinerek düşen ısıyı yükseltmek ve soğumayı kontrol altına almaktır. Sonuçta vücut ısısı dengede tutulmaya devam edilmiş olacaktır. İç çamaşırı üzerine giyilmiş kalın bir kazağı terlediğinizde çıkarmanız gerektiğinde çok çabuk üşüyeceksiniz ve tekrar giymek zorunda kalacaksınız.