2025 yılı itibarıyla yapılan yüzde 30’luk artışla asgari ücret 22 bin 104 TL’ye yükseldi. Ancak, bu artış, özellikle yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri karşısında yeterli bulunmadı. Asgari ücretli çalışanlar, maaşlarının alım gücünün hızla eridiğini belirterek, ara zam yapılmasını talep ediyor.

İsa Karakaş: "Ara Zam Kaçınılmaz"

SGK uzmanı İsa Karakaş, yayımladığı yazısında asgari ücrete ara zam yapılmasının "kaçınılmaz" olduğunu vurguladı. Karakaş, "Enflasyonun çok altında bir maaşla karşı karşıya kalan çalışanlar için bu adım, ekonomik dengenin korunması açısından gerekli" şeklinde değerlendirdi. Geçmiş yıllarda, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücretin birkaç kez güncellendiğine de dikkat çeken Karakaş, 2025'te de benzer bir düzenlemenin yapılabileceğini belirtti.

Geçmişte Ara Zam Uygulamaları

Asgari ücretin belirlenme şekli, son 23 yılda çeşitli dönemlerde değişiklik gösterdi. 2000-2002 yılları arasında, yüksek enflasyon nedeniyle her yıl dört kez asgari ücret belirlenip zam yapılırken, 2003-2015 yılları arasında bu sayı ikiye indi. 2016-2022 yıllarında ise enflasyonun düşük olduğu dönemde sadece yıl sonunda zam yapılmıştı. 2022 ve 2023 yıllarında ise yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret yılda iki kez güncellenmişti.

Sivas’ta 215 milyon liralık hizmet!
Sivas’ta 215 milyon liralık hizmet!
İçeriği Görüntüle

2024’te Neden Ara Zam Yapılmadı?

2024 yılına gelindiğinde, yapılan asgari ücret artışının beklentilerin çok altında kalması, ara zam taleplerini artırmıştı. Ancak, ekonomik koşullar nedeniyle herhangi bir ara zam yapılmadı. Bu durum, asgari ücretli çalışanlar tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

Ara Zam Beklentisi Devam Ediyor

İsa Karakaş, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetlerinin asgari ücretlilerin yaşam standartlarını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, ara zam yapılmasının ekonomik istikrarı korumak adına önemli bir adım olacağına dikkat çekti. Asgari ücretliler, alım güçlerinin giderek düştüğünü hissederken, ara zam beklentileri giderek daha da güçleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi