Gaziantep’te yeşil zeytin hasadı başladı. Oğuzeli ilçesinde ağaçlardan toplanan sofralık zeytinler, üreticilerin evlerinde geleneksel yöntemlerle hazırlanarak tüketime sunuluyor. Hasadın başlamasıyla birlikte zeytinler ağaçlardan tek tek toplanırken, sofraya ulaşmadan önce yaklaşık iki hafta süren bir işlemden geçiriliyor.

Toplanan zeytinler evlere getirildikten sonra çekirdekleri çıkarılıyor veya kırılıyor. Ardından su dolu kova ve bidonlara alınan zeytinlerin acılığının giderilmesi için bekleme süreci başlıyor. Bu süreçte suyun her gün değiştirilmesiyle zeytinlerin doğal acılığı azaltılıyor.

Zeytinler Sofraya Gelmeden İki Hafta Bekliyor

Oğuzeli’nde yaşayan üreticiler, yıllardır uygulanan bu yöntemle yeşil zeytinleri tüketime hazır hale getiriyor. Zeytinlerin acılığının tamamen giderilmesi için yaklaşık iki hafta boyunca düzenli olarak su değişimi yapılıyor.

76 yaşındaki Ali Rıza Akaslan, ekim ayında başladıkları zeytin toplama işleminin ardından ürünleri evlerine getirdiklerini belirtti. Akaslan, zeytinleri kırıp çekirdeklerini çıkardıklarını ve daha sonra acılığı gidene kadar suyunu değiştirdiklerini anlattı.

Üreticiler için hasat dönemi yalnızca zeytinlerin ağaçlardan toplanmasıyla sona ermiyor. Asıl hazırlık süreci, ürünlerin eve getirilmesinin ardından başlıyor. Zeytinlerin doğru şekilde tatlandırılması, sofralık hale gelmesinde önemli bir aşama oluşturuyor.

Her Gün Suyu Değiştiriliyor

Mehmet Akaslan da yeşil zeytinlerin yaklaşık iki hafta boyunca tatlandırma işleminden geçirildiğini ifade etti. Bu süreçte zeytinlerin içerisinde bulunduğu suyun her gün değiştirildiğini belirten Akaslan, acılık tamamen giderildikten sonra ürünlerin tüketilebildiğini söyledi.

Malatya’da Günün Namaz Vakitleri Açıklandı! İşte 6 Ekim Saatleri
Malatya’da Günün Namaz Vakitleri Açıklandı! İşte 6 Ekim Saatleri
İçeriği Görüntüle

Geleneksel yöntemlerle hazırlanan yeşil zeytinler, yalnızca evlerde tüketilmekle kalmıyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte ürünler Gaziantep kent merkezindeki tezgâhlarda da satışa sunuluyor.

Kilosu 100 TL’den Satışa Çıkıyor

Gaziantep’te hasat edilen sofralık yeşil zeytinlerin kent merkezindeki satış noktalarında kilogram fiyatının yaklaşık 100 TL’den başladığı belirtildi. Böylece ağaçtan toplanan zeytinler, yaklaşık iki haftalık hazırlık sürecinin ardından hem üreticilerin sofralarına hem de kentteki tüketicilere ulaşıyor.

Oğuzeli’nde başlayan yeşil zeytin hasadı, bölgede sonbahar aylarının önemli tarımsal faaliyetleri arasında yer alırken, üreticilerin geleneksel yöntemleri de yeni sezonla birlikte yaşatılmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA