Hangi sektör olursa olsun çalışma hayatında en büyük problemdir, eşitsizlik. Bu eşitsizlik en fazla kadın üzerinde uygulanmaktadır. Bu eşitsizlikle mücadele etmek için 1772 yılında feminizm adı altında bir topluluk oluşmuştur. Bu topluluk sürekli sosyal projeler ve eylemler yaparak, toplantı ve paneller düzenleyerek kadının çalışma yaşamdaki eşitsizliğine ses olmaya çalışmaktadır.
Kadınların çalışma hayatında karşıladığı en büyük sorundur, taciz. Bakıldığı zaman her yerde var maalesef ama çalışma hayatında sık karşılaşılan sorun olması işi bırakan birçok kadının nedenidir. Kadın çalışanların erkek patronları tarafından karşılaştığı bu çirkin durum için feminizm fazlaca eylemi vardır.
Bununla beraber kadın çalışanlar, erkek çalışanlardan daha düşük ücret alması ve sigorta primlerinin düşük ücretten yatırılması gibi ücretle ilgili sorunlar yaşamaktalar. Feministler bu yanlış ve yasa dışı olan bu durum için defalarca iş verenle karşı karşıya gelmiştir. Eğer çalışan ücretle ilgili bir sorun yaşarsa, diğer gider ödemelerinde sorun yaşayacaktır. Mesela yemek gibi... Yemek giderlerinin karşılanmaması veya düşük standartta olması çalışan için sıkıntılı bir durumdur. Bilinen kadarıyla kimi yerler yemek giderlerini bile karşılamıyor. Bu da çalışanlardan büyük bir bölümü, çalışma şartları içerisinde ya sağlıksız bekleniyor ya da aç kalmak zorunda oluyor. Bununla beraber ulaşım giderlerinin karşılanmaması veya servis hizmetinin olmaması maalesef hiç azımsanmayacak oranda. Yemek, ulaşım yine neyse de; maaşların zamanında ödenmemesi özellikle kirada oturanlar için büyük sıkıntı doğuruyor.
İş yerindeki stresli ve performansa motive edici olmayan ortam, çalışan kadınlar için büyük bir sorun teşkil etmekte. Mesela çalışanın sorumlu olduğu pozisyon dışında ekstra işler verilmesi, güler yüz eksikliği, samimiyetsiz ortam, yakınlık göstermeme gibi olmaması gereken tavırlar ya da bunların tam tersi durumlar çalışan kadının, hem iş yerindeki adaptasyonunu aşırı derecede etkiler hem işi bırakmasına sebep olur.
Bazı çalışma alanlarına kadınlar, iş veren tarafından iş güvenliği konusu göz ardı edilir. Mesela ev temizliğine giden bir kadının pencereleri silerken onuncu kattan aşağı düşmesi, iş verenin sorumluluğunda değildir.
Fatoş Karaoğlu – Malatya