Türkiye tarihinin en acı olaylarından biri olan Sivas Katliamının üzerinden 32 yıl geçti. Kalplerde ilk günkü kadar taze olan Sivas Katliamı üzerinden yıllar geçmesine rağmen acısı unutulmuyor.

2 Temmuz 1993... Madımak Oteli önünde yaşanan ve tarihe Sivas Katliamı olarak geçen acı olayın üzerinden tam 32 yıl geçti.

Milletvekili Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından Sivas katliamına ilişkin paylaşımda bulundu. Ağbaba, “İnsanlık tarihinin en alçak katliamlarından biri olan Sivas Katliamının 32.yıldönümü. Aradan 32 yıl geçmesine rağmen Madımak hâlâ yangın yeri. Yakınlarını kaybeden ailelerin ve Türkiye’de laikliğe, demokrasiye, Cumhuriyet’e inanan herkesin yüreği kanamaya devam ediyor. Katliamı yapanları, göz yumanları, aklayanları, unutmadık, unutmayacağız. Yitirdiğimiz canları bir kez daha saygı ve özlemle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

Madımak Olayı ya da Sivas Katliamı olarak bilinen olay, acısı halen dinmeyen ve 1990'lı yılların en acı hadiselerinden birisidir. Sivas Katliamı, Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olayı ifade eder.

SİVAS OLAYLARI NEDİR?

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi. Olaylar daha sonra Madımak Oteli'ne taşındı.

Malatya'da her biri ayrı bir hikaye anlatan köy isimleri!
Malatya'da her biri ayrı bir hikaye anlatan köy isimleri!
İçeriği Görüntüle

MADIMAK KATLİAMI'NDA NELER YAŞANDI?

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü. Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Muhabir: Ferdi Durdu