Daha çok çocuklarda görülen bu tutum, yetişkinlerde bir ruhsal bozukluk ya da bir davranış bozukluğu olarak değerlendirilir.
Nedir bu egosantrizm?
Egosantrizm ya da beniçincilik (benmerkezcilik) her şeyi kendine dayandırmak, kendine bağlamak, kendine indirgemek, her şeyde kendi görüş açısından hükümde bulunmak, her şeyde kendini esas almak ve kendi fikrini, mantığını ve duygusunu hareket noktası, örnek, ölçü ve merkez almak eğilimi olarak tanımlanır.
Ben merkezde isem, aslî ve doğru olan benim algılarım ise; benim türüm en gelişmiş tür, benim kültürüm en iyi kültür, benim toplumum en muhteşem toplum, benim ırkım en mükemmel ırk, benim dinim en hakiki din, benim cinsiyetim en üstün cinsiyet oluyor.
Ben.. Ben.. Ben..
Egosantrik insanlar, bazı kalıplaşmış ve kesin bilgileri kendi gözüyle görüp şahit olmadığı için reddeder. Bu insanlar bir bireyin, başkalarının görüşünün veya fikrinin kendisininkinden farklı olamayacağını (veya olmaması gerektiğini) düşünür. Kısacası merkezinde kendisi vardır ve diğer her şey onun etrafında döner. Herkesin onunla hemfikir olduğuna dair bilişsel yanılgılara sahiptir.
Başkalarının da farklı fikir ve görüşlere sahip olabileceğini idrak edemeyen çocuklar paylaşımcı olmayıp sabırsız ve aceleci tavırlar içerisindedir. Yetişkinlerdeki bu tavır ise her olaya yalnızca kendi penceresinden bakmayı ve yalnızca kendini esas almayı kapsar.
Egosantrik insanlar, egoistle benzer davranışlara sahiptir ve başkalarıyla bağlantı kurmayı veya uzun süren anlamlı ilişkiler sürdürmeyi zor bulurlar. İnsanlara yönelik önyargısı, egosantrik bir kişinin evde, işte ve yakın ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşamasına sebep olabilir.
Fatoş Karaoğlu – Malatya – 19 Eylül 2022