BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Tunceli’de kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi.
Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Malatya Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Malatya, Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Tunceli’de ki gazete ve internet sitelerinin temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.
Son 3 yıl içerisinde bölgeyi dördüncü kez ziyaret ettiklerini anımsatan Erkılınç, sadece bu sayının bile yayınlara, bölgeye ve bölge insanına verdikleri değeri gösterdiğini ifade etti.
Son 6 ay içerisinde Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İzmir, Konya, Tekirdağ’da düzenlenen bölge toplantılarında süreli yayın temsilcileri ile bir araya geldiklerini anlatan Erkılınç, Diyarbakır’daki toplantıyla bölge toplantılarını tamamlayacaklarını belirtti.
Malatya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 25 gazete, 20 internet haber sitesinin halihazırda ilan ve reklam yayınladığını kaydeden Erkılınç, 1 gazete ve 1 internet haber sitesinin ise bekleme sürelerini doldurmak için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.
“36 milyon 250 bin Türk lirası tutarında destek sağladık”
Erkılınç, 2025 yılının ilk 3 ayında bölgedeki yayınlara yaklaşık 36 milyon Türk lirası resmi ilan, 250 bin Türk lirası reklam olmak üzere 36 milyon 250 bin Türk lirası tutarında destek sağlandığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Elbette ki bu maddi tutar bölge potansiyelinin çok ama çok altında. Deprem sonrası bölgede sosyal ve ekonomik alanda yaşanan durağanlık resmi ilan adet ve tutarlarına olumsuz etki ettiğinden gelirler istenilen seviyeye ulaşılamadı. Devletimiz ve milletimiz el ele vererek bu zor günleri atlatacak adımları atıyor, atmaya da devam edecek. Kurum olarak bizde tüm imkanlarımızla bölge insanının ve yayınlarımızın yanındayız.”
“Yayınlarımızın mevzuattan çok uzaklaşmamasını da gerçekten arzuluyoruz”
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 şehirde etkisini gösterse de özellikle Malatya, Adıyaman ve Hatay’ı içine alan hat boyunca çok yıkıcı olduğuna dikkati çeken Erkılınç,
“Süreli yayınlarımız uzun süre ortak alanlarda ve prefabrik yapılarda yayınlarını sürdürmek zorunda kaldı. Halen bu durumda olan yayınlarımız var. Kurum olarak depremin ilk gününden itibaren yaptıklarımızı ifade etmeyeceğim çünkü şahidi sizlersiniz. Adana’da kamuoyuyla paylaştığımız düşüncemizi bir kez daha ifade etmek isterim; dört ilimize ilişkin alınan ve haziran ayının sonunda bitecek olan kolaylaştırıcı tedbirlerin yılsonuna kadar uzatılmasını öngören teklifimizi yönetim kurulumuzun gündemine getireceğiz. Umuyorum ki yönetim kurulumuz bu teklifi olumlu bularak karara bağlayacaktır. Diğer taraftan yayınlarımızın mevzuattan çok uzaklaşmamasını da gerçekten arzuluyoruz. Belki kademeli geçiş söz konusu olabilir. İşin özü; bölgedeki yayınlarımızı öncelemeye ve onları korumaya devam edeceğiz. Ancak şunu da vurgulamadan geçmek istemiyorum; sağlanan kolaylaştırıcı tedbirler bizim üzerimize düşen bir görev ve sorumluluk, diğer taraftan sizlerin de asgari seviyede mesleki refleksleri göstermesi gerekiyor”
diye konuştu.
“Sizlerden gelen görüşlere büyük önem veriyoruz”
“Özel, özgün ve nitelikli haber olmazsa olmazımız” diyen Erkılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hiç istemeyiz ama asıl böylesi dönemlerde bu tür haber konuları artış gösterir, habere ulaşmak kolaylaşır. Hele hele görevlendireceğiniz bir arkadaşımızın yarım saatini bile almayacak beyan sistemi girişlerinin ihmal edilmesi aramızdaki güçlü bağa zarar veriyor. Bu tür ihmallere karşı lütfen depremi bir bahane olarak öne çıkarmayalım. Sizlerden gelen görüşlere büyük önem veriyoruz. Toplantılarımıza gelemeyen en ücra köşedeki yayınımız bile görüşünü dile getirsin diye dijital iletişim formu oluşturacağız. Oradan gelecek talepleri tasnifleyecek, değerlendirecek ve uygulanabilir olanları yaz sonundaki genel kurulumuza yönetmelik değişikliği olarak getireceğiz.”
“İnternet haber sitelerinizi ayağa kaldırmanızı bekliyoruz”
Cavit Erkılınç, 2022 yılında basın kanununda yapılan değişiklikle internet haber sitelerinin süreli yayın kapsamına alınmasının gazetecilik mesleğinin devamı ve sürdürülebilirliği açısından hayati önemde olduğunu kaydetti. Erkılınç,
“Şükürler olsun ki sizlerin de desteğiyle yapılan mevzuat düzenlemeleri geleceğe dair korkularımızı giderdi, umutlarımızı yeşertti. Özellikle görev alanımızda yer alan ve resmi ilan yayınlayan gazetelerimize kadim dostluğumuzun bir gereği olarak doğrudan resmi ilan yayınlama imkânı sunduk. Üzülerek ifade etmeliyim ki gazetelerimiz tabloyu iyi okuyamadı ve süreci değerlendiremedi. Gazetelerimizin haber sitelerini bir türlü arzuladığımız seviyeye ulaştıramadık. Oysa internet haber siteleri için ikinci bir resmi ilan ve reklam ekosistemi kurulmuş, yıllardır bu mecrada çalışanların özlük haklarına ilişkin sorunlar giderilmiştir. Ayrıca, ilk 6 ay boyunca asgari trafik şartlarına yönelik uygulama yapılmadan resmi ilan ve reklam desteği de vermiştik. İstedik ki yayınlarımız bu sürede kazandıklarını dijital altyapı yatırımlarında kullansın, cihazlarını yenilesin, çevrim içi mecralara uygun donanımları sağlasın, insan kaynağını güçlendirsin. Bugün baktığımızda beklentilerimizin boşa çıktığını, sunulan fırsatları gerçekten değerlendiren yayın sayısının bir elin parmaklarının sayısını geçmeyeceğini üzülerek görüyoruz. Bot trafiklere harcanan para ve BİK analitiği manipüle etmeye yönelik ayrılan zaman ‘nitelikli yayıncılık’ hedefiyle yürütülecek çalışmalara ayrılsaydı bugün çok daha farklı şeyleri konuşuyor olurduk. Nedense bazılarınız gazetedeki alışkanlıklarını tüm uyarılarımıza rağmen yeni mecrada da sürdürmeyi tercih etti. Yine de “Zararın neresinden dönülürse kardır” gözüyle bakıyor ve samimi bir gayretle internet haber sitelerinizi ayağa kaldırmanızı bekliyoruz”
diye konuştu.
“Zamanın ruhunu okuyamayan gazetelerimiz mevzuatımız karşısında en çok zorlanan kesim oldu”
“Bugün ülkemizde kendisini haber kategorisinde gösteren 10 binin üzerinde internet haber sitesi bulunuyor” diyen Erkılınç, şöyle konuştu:
“Bunlardan bin kadarı belirli bir seviyede ve umut vaat ediyor. Haber yayıncılığına gazetesi olmadan sadece dijital mecra üzerinden başlayan internet haber sitelerinin kazandıkları tecrübe nedeniyle çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz. Yola internet haber sitesi kurarak çıkanlar her şeyden önce okur ne istiyor, hangi konulara ilgi duyuyor çok iyi biliyor. Habere ulaşma ve yayınlama kabiliyeti çok daha yüksek. Ayrıca, kurumumuz görev alanına girinceye kadar ekonomik olarak ayakta kalmayı ve kendi yağlarında kavrulmayı da öğrenmişler. Bu haber siteleri taşıdıkları avantajla özellikle ziyaretçi trafik şartlarını sağlamada ve mevzuatımıza uymada neredeyse hiç zorlanmadılar. Bugünü öngören kurumumuz 10 yılı aşkın süredir gazetelerimizi kuracakları internet siteleri için ek gösterge verip ardından haber sitesi kurmayı zorunlu hale getirerek, dijital yayıncılığa teşvik etti. Geleceğin dijital mecralarda olduğu sürekli dile getirildi. Nedense zamanın ruhunu okuyamayan gazetelerimiz bugün mevzuatımız karşısında en çok zorlanan kesim oldu.”
“300 haber sitesi sistemini tamamen kurmuş durumda”
Başvuruların alınmaya başlandığı 2023 yılından bugüne kadar 500’e yakın internet haber sitesinin Kurum görev alanına girmek üzere müracaat ettiğini aktaran Erkılınç, bugün itibarıyla resmi ilan ve reklam yayımlayan internet haber sitesi sayısının 350 ila 400 arasında gidip geldiğini söyledi. Erkılınç,
“500 siteden 100 kadarı mevzuata uymakta zorlandıkları gerekçesiyle resmi ilan haklarından feragat ettiler. Geriye kalan sitelerimizin bir kısmının da dönemsel olarak şartları taşıyamadıkları için zaman zaman ilan akışları duruyor. 300 haber sitesi ise sistemini tamamen kurmuş durumda, aksatmadan ilan ve reklam yayımlamaya devam ediyor. 100 civarında internet sitesi fasılalarla resmi ilan ve reklam yayımlıyor. 400 kadar da sadece resmi reklam yayımlayan haber sitemiz bulunuyor. Sahadaki araştırmalarımız gösteriyor ki bugüne kadar Kurumumuza hiç müracaat etmemiş 200’a yakın internet haber sitesi, asgari trafik başta olmak üzere mevzuatımızın birçok şartını karşılayabilecek veya başarabilecek durumda. Başvurmama gerekçeleri ise fikir işçisi kadrosu kurmak istememeleri. Bir öngörüde daha bulunarak ileride sıkıntı yaşamamaları için bu haber sitelerimizi Kurum görev alanına girmeye ve paydaşımız olmaya davet ediyorum. Resmi ilan ve reklam ekosistemine dahil olmak yayınlarımız için en büyük güvencedir, özellikle vurgulamak istiyorum”
diye konuştu.
Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz’ın da hazır bulunduğu toplantı, görüşlerin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantılarının ikinci turu, 16 Mayıs Cuma günü Diyarbakır’da düzenlenecek toplantıyla sona erecek.