Genel Kurul, stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti. Peki, gri liste nedir ve Türkiye'nin gri listeden çıkması ne anlama geliyor? İşte, detaylar...
2021 yılında gri listeye alan Türkiye, o yıldan beri "artırılmış izleme sürecinde" olarak biliniyordu. Ancak 28 Haziran 2024 itibarıyla Türkiye gri listeden çıktı! Türkiye'nin listeden çıkmasıyla hükümet yetkililerinden arka arkaya açıklama geldi. Bu gelişme aynı zamanda iş dünyasında da olumlu yankılar uyandırdı. Peki, gri liste nedir, Türkiye'nin çıkması ne anlama geliyor? İşte, detaylar...
TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI!
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) 28 Haziran 2024 itibariyle Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı.
FATF Dönem Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılan iki ülkeden biri olduğunu belirterek "Türkiye kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını teyit etti" dedi.
GRİ LİSTE NEDİR?
Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – “FATF”), 1989 yılında suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (Organization for Economic Co-operation and Development – “OECD”) tarafından kurulan bir organizasyondur.
Dünya genelinde 200’den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etmiştir. Türkiye de 1991 yılında FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştur.