Bir dizi ziyaretlerde bulunup, depremzede vatandaşların sorunlarını dinlemek üzere Malatya’ya gelen Yılmaz, Kiltepe Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşlar, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden sonra yaşadıkları sorunların Yılmaz’a anlattı. Yılmaz, Malatya’da en büyük sorunun barınma olduğuna dikkat çekerek, ev kiralarının çok yüksek olduğunu, hala çadırda kalan vatandaşların olduğunu söyledi.

Bir vatandaş, Malatya’da depremden buyana sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, sorunlarının devem ettiğini, gelecek adına ne umut ne de hayallerinin kalmadığını söyledi.

“NE HAYALİMİZ NE DE UMUDUMUZ KALDI”

Bir vatandaş,

“Başkanım bizim evlerimiz yıkıldı. Üzerinden 9 ay geçti, bizim evlerimiz ne zaman teslim edilecek? Zaten yaşayacağımızı yaşadık, asıl sıkıntımız yarınlarımız ne olacak? Sıkıntı yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Ne hayalimiz ne de umudumuz kalmadı. Bize, “Bir yıl içerisinde evleriniz teslim edilecek” denildi. Battalgazi bölgesinde 600 konutun teslim edileceği bilgisi verildi. Diğer depremzedeler be olacak? Evlerimiz ne zaman teslim edilecek? 3 bin lira kira desteği veriyorlar, o paraya ev bulmak mümkün değil. 10 bin liraya bile kiralık ev yok. Asgari ücretliler, emekliler deprem bölgesinde kira ödüyor çünkü ev yok, evsizler. Fahiş kira artışı var. Malatya fırsatçıların şehri oldu. 750 bin hibe ve 750 bin krediye ev yapmak mümkün değil”

diyerek, sitem etti.

“VATANDAŞLAR ÇADIRLARDA KALIYOR”

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz, Malatya’da depremzedelerin en büyük sorununun barınma olduğunu ifade ederek,

“Bu evler yetilecek mi ya da ne kadarı yetişecek? Şu anda vatandaşlar nerede kalıyor, gördüğüm kadarıyla konteyner ve çadırlarda kalıyorlar. Konteyner bulamayanlar var”

dedi.

“MALATYA’DA KİRALAR BAŞINI ALMIŞ GİDİYOR”

“Televizyonlar Malatya’yı sanki hiçbir şey olmamış gibi gösterdiler” ifadesini kullanan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Malatya’daki bu durumu çok hafif gösterdiler. Ama Malatya’da yıkılan çok bina var. Şehrin merkezi de böyle. Hiç bir şey bize gösterildiği gibi değil!  Akşamdan sabaha yiyecek ekmeği olmayan işsiz ve evsiz yüzbinlerce depremzede 750 bin hibe, 750 bin kredi ile konut yaptıramaz veya alamaz. Devlet 500 bin konut yapmalı ve evi depremde yıkılan veya oturulmaz hale gelen herkese parasız dağıtmalı.   Malatya'yı sadece deprem değil, ilgisizlik de yıkmış. Depremin üzerinden 10 ay geçti, enkaz kaldırılmış, yıkımlar devam ediyor. Konut yok, kiralar başını almış gidiyor. Evlerin çoğu da hasarlı, vatandaş ne yapacak?”

“MALATYA’DA SAHİPSİZLİK DEPREMİNİ YAŞIYORUZ”

Bir başka vatandaş ise

“Biz asıl depremi 6 Şubat’tan sonra yaşadık. Malatya’da, sahipsizlik depremini yaşıyoruz. Başıboş bir sitem var. Eviniz ağır hasarlı ise biraz bağırın çağırın orta hasarlı oluyor, biraz daha bağırın az hasarlı oluyor. Tabletle hasar tespiti yaptılar. Çekiçle kontrol ettiler. Sesimizi duyurmanızı istiyoruz”

dedi.

Muhabir: Seher Akbalık