Dünyada 2,5 milyar dolarlık pazara sahip olan yaban mersini üretiminde söz sahibi ülkeler arasına Türkiye'yi de dahil etmek isteyen Yalovalı firma Alova Farm, ABD merkezli Fall Creek ile işbirliğine giderek tesislerinde fidan üretiyor.

Denizcilik sektöründe uzun üst düzey görevlerde bulunduktan sonra çocukluk hayali olan tarıma yönelerek Alova Farm'ı kuran ve halen şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Levent Sarılgan

"Türkiye, yaban mersini konusunda dünyanın en büyük ülkelerinden biri olabilecek potansiyele sahip. Biz bu potansiyeli keşfettikten sonra orman meyveleri portföyümüzde yaban mersinine ağırlık verecek bir stratejiye geçtik. Bu noktada dünyanın en büyük yaban mersini fidesi üreticilerinden ABD'li Fall Creek ile işbirliği yaptık. Bu sayede geleneksel üretim yerine ürün miktarını ikiye katlayacak çeşitlere odaklandık. Türkiye'de ilk kez üretilecek erken hasat yapılabilen ve meyvesinin sertliği nedeniyle raf ömrü uzun ArabellaBlue isimli yeni bir çeşide odaklandık. 12 bin 500 adet fidan ile dikime başladık."

Dedi.

Türkiye'nin üretimini artırmak amacıyla tanıtım ve bilgi desteği için kapılarını bölgedeki çiftçilere açtıklarını anlatan Sarılgan, yaban mersininde uzman desteği verecek kişilerin sayısının çok az olduğunu belirtti.

Kaynak: AA