Bu sene 420 bin ton pancar işleyeceğiz. Bunun karşılığında 55 bin ton şeker, 17 bin ton melas ve 126 bin ton şeker pancarı posası (küspe) elde etmeyi planlıyoruz.
Türkşeker’e bağlı olan Malatya Şeker Fabrikası, Türkiye’nin şeker üretiminde oldukça önemli bir yere sahip. Yüzlerce üreticinin ektiği, binlerce ailenin ekmek yediği pancar, bu ayın başında fabrikada işlenmeye başlandı.
Bu sene 420 bin ton pancar işlenecek ve bunun karşılığında 55 bin ton şeker, 17 bin ton melas ve 126 bin ton şeker pancarı posası (küspe) elde edilecek.
Malatya Şeker Fabrikası, daha önce açıkta olduğu için çevreye kötü koku yayan küspeyi bu kez paketleme kararı almıştı. Ancak uzun süre fabrika alanında paketli kalan küspede kokmaya devam etti. Vatandaşların şikayet ettiği küspe için fabrika bu yıl önemli bir adım attı.
Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Kurter, küspe kokusuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti. Küspeyi belirli bir program dahilinde istihkak olarak çiftçiye verdiklerini kaydeden Kurter,
“Ama istihkaklarını almaya gelmediklerinde bunun satışını yapıyoruz. Satışa da talep yoksa paketleme alternatifimiz oluyor. Geçen senede bayağı bir paketleme yapılmış. Fakat bunlar yıl içerisinde talep olmadığı için satılmadı ve ister istemez paketlide olsa çevreye rahatsız edici bir koku yayıyor. Bizde bu kokunun merkezindeyiz. En çokta bu kokuyu biz çekiyoruz. Bize de çevreden rahatsızlıklarını dile getirenler oluyor”
dedi.
Türkşeker Genel Müdürlüğü ile küspe konusunda bir görüşme yaptıklarını aktaran Kurter,
“Bu sene paketleme yapmayı düşünmüyoruz. Küspe fiyatını kampanya dönemini ilk başlatan fabrika olmamıza rağmen tonunu 300 liradan vereceğiz. Türkiye’de en ucuz fiyatı açıklayarak talebi artırmayı planladık. Nitekim bu sene için kampanyamız başladı ve belirli bir süre geçti. Küspe uygun fiyat olduğu için talep görüyor”
diye konuştu.
Kurter, küspenin ilerleyen süreçte talep görmemesi ve fabrikada kalması durumunda ise farklı bir alternatifi devreye koyacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Talep olmazsa paketleme yapmadan anlaştığımız Malatya ve Elazığ’da çöpten enerji üreten firmalar var. Küspeyi onlara vereceğiz. Fabrikamızda pancar işleme kampanyamızın bitmesiyle birlikte küspede kalmayacak. Çiftçilerimiz şunu bilmeli; daha önceden kampanya bittiğinde gelip paket küspeyi alabiliyorlardı. Bu anlamda kampanya bittiğinde paket küspe olmayacağından mağduriyet yaşamamaları için şu anda gelip küspelerini temin etmeleri gerekiyor.”
420 bin ton pancar işleneceğini ve 126 bin ton şeker pancarı posası (küspe) elde edileceğine dikkat çeken Kurter,
“Geçen seneye göre bu oranda azaldı. O sebepten yetiştiricilerimizin yıl boyunca yedirecekleri küspeyi gelip fabrikamızdan almalarını istiyoruz”
dedi.