Malatya’nın Turgut Özal ile birlikte yetiştirdiği Cumhurbaşkanlarından olan İsmet İnönü, Malatya'ya yerleşmiş Kürümoğulları ailesinden Hacı Reşit Bey ile Bulgaristan'ın Deliorman Türklerinden Cevriye Hanım'ın oğludur.
İsmet Paşa, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine, Mudanya Ateşkes toplantısında TBMM'yi temsil etti. Görüşmeler sırasında Türkiye'nin çıkarlarını titizlikle savunan İsmet Paşa, konferansta, "Efendiler, çok ızdırap çektik, çok kan akıttık, bütün medeni milletler gibi hürriyet ve bağımsızlık istiyoruz" dedi. İnönü, 24 Temmuz 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını sağlayan, "Türkiye'nin tapu senedi" olarak gösterilen Lozan Antlaşması'nı imzaladı.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükümette Başbakan olarak görev alan, Halk Fırkası Genel Başkan Vekilliğini üstlenen Mustafa İsmet, 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk'ün verdiği "İnönü" soyadını aldı.
Malatyalıların hemşerisi olan İsmet İnönü’nün özel eşyaları İnönü Üniversitesi’nde sergileniyor. Müze; İnönü Üniversitesi Kampus alanı içerisinde, rektörlük binasının giriş katında 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Müzesi adıyla 2003 tarihinden önce, İsmet İnönü anısına oluşturulmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuru neticesinde 09.06.2003 tarih ve 3576 sayılı izinle “Özel Müze” statüsüne kavuşmuştur.
2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün adını taşıyan Üniversite bünyesinde İsmet İnönü’ye ait özel eşyalar, fotoğraflar ve belgelerden oluşan koleksiyonun bir kısmının bir araya getirilmesi, sergilenmesi ve tanıtılmasının yanı sıra hatıralarının korunarak yaşatılması gibi amaçlar Müzenin kuruluşunu sağlamıştır. Eşya ve belgeler İnönü Vakfı tarafından verilmiştir. Müze, İnönü Üniversitesi Rektörlük binasının giriş katında hazırlanan salonda bulunmaktadır. 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye ait giyim eşyaları, kullanmış olduğu özel eşyalar, Aldığı başarı nişan ve madalyaları, Lozan barış anlaşmasıyla ilgili belge kopyaları, fotoğraflar, mektup fotokopileri, para cüzdanı, dürbünü, cep saati, kahve fincanı, bastonu gibi eserler müzede sergilenmektedir. Müze, Cumartesi ve Pazar günleri hariç her gün saat 08.00-17.00 arası ziyarete açık tutulmaktadır. Müze ayrıca interaktif olarak da ziyaret edilebilmektedir.