11 yıl sonra cesedi, dondurucuda çıktı!
11 yıl sonra cesedi, dondurucuda çıktı!
İçeriği Görüntüle

Borsa binasında gazetecilerle bir araya gelen Özcan, 4. Tarım Orman Şurası'nı değerlendirdi. Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın verdiği startla iki aydır tarım şurasının çalışmalarını yaptığını, geçen günde Bakan Yumaklı’nın katılımıyla şurada yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşıldığını söyledi.

Özcan, Türkiye’de tarım sektöründe yaşanan sorunlar, üretici ve pazarlamada yaşanan problemler, finansman sorunları gibi 16 başlıkta 16 ayrı komisyonda Türkiye’nin yeni yüzyılda yarımda yeni bir kısa, orta ve uzun vadede neler yapılacağına dair bir çalışma yapıldığını ifade etti.

Şurada 371 hedef, 2678’de stratejinin belirlendiğini kaydeden Özcan,

“16 grupta ayrı ayrı her sektörün sorunları tartışıldı, konuşuldu. Etkinliğin temel vizyonu; bilimsel temelli yaklaşım, katılımcılık ve iş birliği, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve gelecek odalı bakış açısı başlıklarıyla bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalarda toplam 1597 şura üyesi görev aldı. 87 üniversiteden 288 akademisyen, 234 farklı STK kurulu, oda, dernek ve birlik, 416 temsilci ve 687 kamuda uzman arkadaşla çalışıldı”

bilgisini paylaştı.

“Malatya Ticaret Borsası olarak biz tarımsal pazarlama ve finansman konusunda bu şurada 13’üncü grupta görev aldık” diyen Özcan, şunları kaydetti:

“Burada özellikle kayısıda yaşadığımız pazarlama ve finansman konusunda problemlere dikkat çekmek üzere 40 başlıkta problemleri ifade ettik. Sektörel ve üreticilerin yaşadıkları sıkıntıları anlattık. Kısa, orta ve uzun vadede geliştirilecek olan stratejik çalışmalarda kısa zamanda ortaya konulacak.”

Özcan, bulundukları grupta yapılan çalışma kapsamında 96 kısa, 106 orta ve 48 uzun olmak üzere 250 strateji ile yola çıktıklarını ifade ederek,

“Güvenilir ve güncel veri tabanlarına sahip olma birinci başlığıyla 40 hedef belirledik. Taklit ve tağşişi ortadan kaldırmak dahil olmak üzere veri toplama ve kayıt tutma altyapısını geliştirmek, yeni pazarlar ve alıcılar bulabilme, Türk ürünleri ve Türk tasarım kimliğiyle markalaşmayı yapabilme, ithalatı azaltmak, tarımsal lojistik süreçleri geliştirmek, soğuk zinciri artırmak gibi 40 başlıkta 13’üncü grupta çok yoğun bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonucunda da önemli bir manifesto çıktı. 14 Mayıs Çiftçiler Bayramı’nda Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı törende dördüncü şurada alınan kararlarla ilgili kamuoyunda bir paylaşım yapılacak. Bu çalışma ve gayret sonucu ortaya çıkan kısa, orta ve uzun vadedeki kararları uygulayarak Türkiye’de tarımı daha etkin, üreticiyi daha kıymetli, ürettiğimiz ürünlerin ülkenin ekonomik geliri açısından çok daha önemli bir noktaya gelebilmesi için yoğun bir şekilde çalışılacak”

diye konuştu.

Pandemi döneminde dünyanın tarımı yeniden keşfettiğine dikkati çeken Özcan,

“İnsanlık sürdürülebilir bir hayatın temel faktörünün tarım olduğunu o gün yeniden keşfetti. Şu anda da bu anlamda dünyada iklim değişikliğinin yarattığı etkilerden en aza indirgeyebilmek, üreticinin uğradığı zararı en aza indirgemek için her ülke bir çalışma yapıyor. Türkiye bir tarım ülkesi, mutlaka tarım ve hayvancılıkta da Türkiye’nin kısa, orta ve uzun vadedeki politikalarını güncelleyerek, iklim değişikliğine uygun hale getirerek, özellikle arazi yapısını da yeniden her anlamda güncelleyerek tarımda bu son dördüncü şurada yeni bir sayfa açtı. İnşallah alınan kararlar uygulamada da Türkiye’nin ve Malatya’nın geleceği açısından çok önemli olacak”

dedi.

Editör: Ferdi Durdu