Gündem

Malatya kayısısında ön hasar tespit çalışması tamamlandı

Malatya’da 11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece meydana gelen zirai don ile ilgili ön hasar tespit çalışması tamamlandı.

Zirai don felaketinin etkilediği illerin başında gelen Malatya’da, kent genelinde etkilenen alanlarda Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışmalarına başlanmıştı. Zirai dondan ciddi oranda etkilenen kentte ön hasar tespiti tamamlandı.

Bahçeler tek tek ziyaret edilerek, bütün ağaçların incelendiği raporda, hangi bölgede kayısı bahçelerinin ne kadar zarar gördüğü tespit edildi. Kentte kayısı başta olmak üzere diğer ürünlerle ilgili de yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında ön rapor hazırlandı.

Malatya’da zirai donun verdiği hasarın tespiti için ekipler bahçeleri tek tek gezdi. Ekipler tarafından ön hasar tespit çalışması yapıldı. Ön hasar tespit çalışmaları kapsamında hazırlanan raporun Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunulduğu bildirildi. Kesin hasar tespit çalışmalarının da en gez mayıs ayı içerisinde tamamlanarak bakanlığa sunulması bekleniyor.

Bu kapsamda ekonominin can damarını oluşturan kayısıda ne kadar bir zarar olduğu net bir şekilde belirlenmiş olacak. Şu ana kadar verilen bilgiye göre, kayısıda hasarın yüzde 100 olduğu yönünde.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, il ve ilçe müdürlüklerinde 50 ekiple zirai donun verdiği hasarı tespit için sahaya çıktıklarını, tüm üreticilerin bahçelerini ziyaret ettiklerini belirtti.

En düşük rakımdan en yüksek rakıma kadar zirai don olayının etkilerini tespit etmeye çalıştıklarını dile getiren Akar,

“Şu anda ön hasar tespit çalışmalarımızı bitirdik. Kesin hasar tespit çalışmalarımız ise devam ediyor. Yaptığımız bu tespitlerde özellikle bu baklagil gibi ürünlerde ülkemizin gıda arzını etkileyecek bir risk çok şükür teşkil etmiyor. Malatya’mızda da benzer şekilde hububat alanlarında çok düşük bir miktarda zarar olsa da görünse de açıkçası çok risk oluşturacak bir durum söz konusu değil. İl geneli meyve çeşitlerinde tüm meyve çeşitlerinde zarar etkili oldu, ancak zararın ne kadar olduğu boyutu kesin tespit hasar çalışmaları tamamlandıktan sonra belli olacak. Meyvede zaten zarar gören meyve büzüşmüş, kararmış ve içinde açtığımızda siyah renkli yani artık hiçbir şekilde bundan faydalanma söz konusu olmayacağını görüyoruz ve belli bir süre sonra da o meyveler kendiliğinden dökülecektir”

diye konuştu.

13 ilçede kesin hasar tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiğine dikkati çeken Akar,

“Tüm ekiplerimizle birlikte sahadayız. Ön hasar tespit çalışmalarının ardından kesin hasar tespit çalışmalarını yapıyoruz. Kesin hasar tespit çalışmalarını da kısa sürede bitirip, bakanlığımıza bildireceğiz. Bakanlığımızda da şimdiye kadar çiftini yaptığı maliyetler hesaplanıyor. Ondan sonra zarar oranına göre de bizim gönderdiğimiz cetveller ve bakanlığın hesapladığı maliyet unsurları nedir onlar hesaplandıktan sonra zaten kısa sürede de çiftçilerimizi mağduriyeti giderilmesi konusunu bence çalışmalar yapılacak”

dedi.