O, bir Malatya sevdalısıdır. Hekimlik mesleğiyle insanlara şifa dağıtmasıyla, yazarlığıyla sosyal, kültürel, sağlıkla ilgili yazılarıyla herkesin ilgi odağındadır Dr. Sadık Özen. Şehirlerin değerleri vardır. Şehrin doğası, geleneği, göreneği, kültürü, insana dair olan her ne varsa şehirlerin değeridir. Şehrin insanları şehrin değerlerini yaşar, yaşatır, çoğaltır. Yaptıklarıyla, yazdıklarıyla, planlarıyla, projeleriyle öne çıkanlar vardır. Dr. Sadık Özen Malatya’da iz bırakanlardan biridir. Doktorluk mesleğinde hastalarıyla kurduğu iyi ilişkileriyle, şifa dağıtmaktaki başarısıyla Malatyalıların sevgisini kazanmıştır. Yalnızca doktorluğu ile değil, sosyal, kültürel, spor alanlarında olmak üzere çeşitli etkinliklerde, çalışmalarda öncülük etmiştir.

20 Mart 1934 Malatya doğumlu olan Sadık Özen, ailesinin taşınması sonucunda ilk, orta, lise ve tıp fakültesini Ankara’da okudu. Hekim olunca Ahlat, Darende ve Ankara’nın ilçelerinde çalıştı. SSK Ankara İhtisas Hastanesinde iç hastalıkları ihtisasını tamamladı. Malatya SSK’da uzun yıllar başhekimlik yaptı. Doktorluğunun yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde yer aldı.

Malatya Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği kurucuları arasında yer aldı. Şehrin ileri gelenlerinin, Malatya’ya üniversite kurulması çabaları sonucunda İnönü Üniversitesi kuruldu.

Dr. Özen, 1973 yılında Fuar Kurma ve Turizm Derneği’ni kurarak başkanlığını yaptı. Malatya turizminin geliştirilmesi çalışmalarında bulundu. Malatya Valisi Sadullah Verel’in öncülüğünde kurulan Cumhuriyetin 50. Yılı kutlama komitesinde yer aldı. 1. Malatya Kayısı Şenliği Kutlamalarına öncülük etti.

13- 14 -15 Temmuz 1973 tarihlerinde 1. Malatya Kayısı Şenliği düzenlendi. Şehirde üç gün boyunca kayısı yarışması, vitrin yarışması gibi yarışmalar, konserler, tiyatro gösterileri gibi etkinlikler yapıldı. Kanal boyunda mini fuar kuruldu. Yurdun dört bir yanından davet edilen folklor ekipleri, şehrimizin dört bir yanında gösteriler yaptılar. Kayısı Şenlikleri adıyla başlayan bu güzel etkinlik daha sonra Kayısı Festivaline dönüştü.

Dr. Sadık Özen’in çok önemli bir yönü de yazarlığıdır. Toplumsal olaylar, bireysel konular, ülke sorunları, geçmiş ve gelecek için düşündüklerini yazdı. Yaşayan veya bu dünyadan göç etmiş insanlar hakkında görüşler, yorumlar içeren makaleler ve kitaplar yazdı. İlk Göz Ağrısı Ahlat, Sevginin Doruğundakiler, Zamanın Tünelinde Bir Doktor, Yanıt, Yozlaşma, Doktorun Seyir Defteri gibi onlarca kitap yazdı. Eleştirel bir yaklaşımla köşe yazıları yazdı. Gözlemleri ve betimlemeleri etkileyici şekilde yazdı. Her yaş ve seviyedeki okuyucunun anlayabileceği bir dille yazdı. Toplumsal konuları, insan ilişkilerini, insani değerleri, hukuku, eğitimi, aydınlanmayı, bilinçlenmeyi ön planda tutan yazılar yazdı.

Ankara Radyosu'nun açtığı “Arkası Yarın” yarışmasına, "Kahraman Tıbbiyeli" isimli eseriyle katıldı ve bu yapıtı "Değerlendirmeye Layık Eser" seçildi. Bu eser, TRT İstanbul Radyosu'nca draması yapılarak Radyo I de yayınlandı. Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserleriyle dikkatleri üzerinde topladı. Ahmet Yesevi Üniversitesi “Edebiyatçı ve Kültür Envanteri” sayfalarında Dr. Sadık Özen’e yer verildi.

Dr. Sadık Özen hakkında yazmak isteyince, kendisiyle telefonla görüştük. 17 yaşımda Ticaret Lisesi öğrencisi olduğum tarihlerde, Kayısı Şenlikleri kutlamalarında benim de görev yaptığımı hatırlattım. Doktorumuz da “Farklı illerden gelen halk oyunları folklor ekipleri ile ilgilenme sorumluluğunu gençlere verdiklerini hatırladığını” söyledi. Malatya’ anılarını ve bitme aşamasındaki son kitabı ile ilgili söylediklerini kendi anlatımıyla devam edelim.

“Malatya’ma hekim olarak hizmet etme isteğimden dolayı, pratisyenlik dönemimde Darende’ye, uzmanlık dönemimde ise Malatya’ya tayin oldum. Malatya’da hekim olarak da, sosyal çalışmalarımla da çok güzel anılar biriktirdim. 1975 yılında Malatyaspor yönetiminde görev aldım. 1977 yılında SSK Antalya Hastanesine başhekim olarak tayin olunca Malatyaspor’daki yöneticilik görevimden ayrıldım. Çalışırken de emekliliğimde de kitaplar yazdım. Şu anda “Kaybolan Değerlerimiz” isimli kitabımı yazıyorum. Ahlaki yozlaşmaları, değerlerimizi, inançlarımızı, selamlaşma eksikliklerini, geleneksel kültürümüzün nereden geldiğini, nasıl oluştuğunu, Keloğlan’ı, Dede Korkut’u, Nasreddin Hoca’yı, şarkılarımızı, halk oyunlarını; dinsel inanç kaynaklarını, Eyüp Sultan, Horasan Erenleri, Ahmet Yesevi, Ahi Ervan, Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayram Veli gibi Anadolu’yu anlatan, ışık saçan değerlerimizi ele aldım.”

Konuşmamızda söz sırası, biricik üniversitemize geldi. Gazetemizde köşe yazmaya başlayacağını ve ilk yazı konusunun “İnönü Üniversitesi’nin Kuruluş Öyküsü” olduğunu söyledi. Kendi yazdığı kitaplardan oluşturduğu kitap setini üniversite kütüphanesine bağışlayacağını söyledi.

Doktorluk anıları, insan ilişkileri, hayata dair o kadar çok zengin içerikli kitaplarından hem Malatya’ya dair hem de genel manada konular içeren filmler yapılabilecek değerde eserler üreten Dr. Sadık Özen ile ilgili olarak da torunu kitap yazdı. Dr. Yahya Anıl Atay, “Dedem ve Ben” adlı kitabında, dedesiyle sohbetlerini röportaj tarzında yazdı. 1934’de Darende’den doğumundan başlayarak hayatına dair her şev var bu kitapta. Söyleşimizde bir de mutlu bir haber duydum ve düğün daveti aldım. Sadık Özen’in torunu, nisan ayı sonunda evleniyor ve aileye bir doktor daha katılıyormuş. Evlenecek genç çifte mutluluk diledim.

Malatya’nın ünlü film yönetmeni Haydar Işık ile Dr. Sadık Özen inşallah araya gelir ve Malatya ile ilgili çok güzel bir film çekilir. İki güzide Malatyalının, güzel bir Malatya eseri ortaya çıkarmaları mümkün olur.

Emeklilik hayatını Antalya’da yaşan Dr. Sadık Özen, Kayısı Şenliklerinde birlikte çalıştığı Erhan Kırçuval ve Cengiz İnci ile unutulmaz anıları olduğunu, Erhan Kırçuval’a rahmet dilediğini söyledi. Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Cengiz İnci, Haydar Işık ve Kemal Deniz ile birlikte tüm Malatyalılara selam söyledi.