Malatya Kongre ve Kültür Merkezi, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında gerçekleştirilen geniş katılımlı programa ev sahipliği yaptı. Duygu dolu anların yaşandığı kutlama, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış bölümünde Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Asu Hanım Özalp, öğretmenliğin idealist ruhunu anlatan “Ben Öğretmen Olmak İstiyorum” adlı şiiri seslendirdi. Ardından Sadreddin Konevi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Nihat Çıkaray, öğretmen konuşması yaptı.

“Eşsiz Kahramanlar Öğretmenlerimizdir”

İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır, uzun ve kapsamlı konuşmasında öğretmenlik mesleğinin toplumsal önemine dikkat çekti. Öğretmenleri “bir milletin geleceğini mayalayan öncü isimler” olarak nitelendiren Bakır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen unvanını kabul ettiği 24 Kasım gibi müstesna bir günde, başta görevi başında şehadet şerbetini içen eğitimcilerimiz olmak üzere tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum.”

Bakır, Malatya’nın yaşadığı büyük deprem felaketinin ardından eğitim camiasının gösterdiği fedakârlıklara da değinerek şöyle devam etti:

“Yılların ardından yeniden toparlanma çabası içindeyiz. Bu kadim şehrin bize yüklediği emaneti hakkıyla taşımaya çalışıyoruz. Bu süreçte liderliğinizle elde ettiğimiz her başarıda öğretmenlerimizin emeği vardır. Onlar yalnızca öğrencilerimizi değil, aynı zamanda yarının Türkiye’sini inşa ediyor.”

Öğretmenliğin fırsatlar kadar sorumluluklarla dolu olduğunu vurgulayan Bakır, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Adalet duygusunu pusula edinmiş, vicdanını rehber etmiş, fikri hür bir gençlik yetiştirmek uzun ve meşakkatli bir yolculuktur. Bizler bu yolun yılmadan yürüyen bir keşif ordusuyuz. Öğretmenliğin bir meslek değil, bir ideal olduğuna inanan bütün meslektaşlarıma gönülden şükranlarımı sunuyorum.”

Saadet Partisi'nden Öğretmenler Günü Açıklaması
Saadet Partisi'nden Öğretmenler Günü Açıklaması
İçeriği Görüntüle

“Medeniyetleri İnşa Eden Öğretmenlerdir”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, konuşmasında eğitim camiasına duyduğu saygıyı dile getirdi. Öğretmenlerin fedakârlık, sabır ve sevginin en güçlü temsilcileri olduğunu belirten Er, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, geleceğimizi şekillendiren, hayatlarımıza dokunan ve bilgiyi meşale gibi nesilden nesile aktaran tüm öğretmenlerimizi saygıyla selamlıyorum. Sizler sadece bir şehrin değil, bir ülkenin geleceğini inşa edecek güce sahipsiniz.”

Deprem sonrası Malatya’nın yeniden ayağa kalkma sürecinde öğretmenlerin moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirten Er, şu sözlere yer verdi:

“Görev yaptığınız her okulda yalnızca ders anlatmadınız; değer kazandırdınız, karakter inşa ettiniz, umut aşıladınız. Bu şehrin yeniden yükselişinde en büyük role sahip olan yine sizlersiniz. Çünkü şehirleri binalar inşa eder; ama medeniyetleri öğretmenler inşa eder.”

Başkan Er, öğretmenliğin İslam medeniyeti içindeki yerini hatırlatarak hoşnutlukla karşılanan şu tarihi hatırlatmayı paylaştı:

“Hazreti Ali’nin ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ sözü boşuna söylenmemiştir. Rabbimizin ilk emri ‘Oku’dur. Bu bilinçle, geçmişte olduğu gibi bugün de tüm öğretmenlerimiz toplumun temel direğidir.”

“Bu Ülkenin Geleceğe Yürümesi Öğretmenlerimizin Emeği Sayesindedir”

Malatya Valisi Seddar Yavuz, uzun konuşmasında öğretmenliğe duyduğu derin saygıyı dile getirirken sık sık kendi eğitim hayatından da örnekler verdi:

“Ben Eskişehir’e çok uzak bir köy ilkokulunda okuyan bir kardeşiniz olarak, bugün bulunduğum yere gelmemde en büyük emeğin ilkokul öğretmenimde olduğunu her fırsatta dile getiriyorum. Hepimizin hayatına dokunan, bir ışık olan öğretmenlerimiz vardır.”

Öğretmenliği hem bilimsel hem de manevi yönleri olan özel bir meslek olarak tanımlayan Vali Yavuz şunları söyledi:

“Öğretmen, sadece bilgi aktaran kişi değildir. Kişilik inşamızın mimarıdır. Bir bilim insanının el emeğiyle zihin emeğini birleştirdiği o eşsiz üretim süreciyle; Anadolu’nun İslamlaşmasında rol alan erenlerin hoşgörüsünü bütünleştiren kişidir öğretmen.”

Vali Yavuz, 6 Şubat depreminin etkilerine de geniş bir bölüm ayırarak toplum üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkileri anlattı:

“Deprem yalnızca binaları yıkmadı; insan davranışlarını derinden etkiledi. Kuralsızlık algısı, yoksulluk duygusu, yardım alma alışkanlığı gibi psikolojik etkiler ortaya çıktı. Bu süreçte en büyük yükü taşıyanlar ise çocuklar ve kadınlardı. Onların yeniden hayata tutunabilmesi noktasında öğretmenlerimizin emeği takdire şayandır.”

Vali Yavuz, Malatya’daki eğitim altyapısının deprem sonrası nasıl güçlendirildiğine ilişkin rakamları da paylaşan yavuz,

“Depremde 77 okulumuz, 895 derslik zarar gördü. 2023- 2025beş yılları arasında 78 projeyi tamamlayarak bin 211 dersliği yeniden şehrimize kazandırdık. Diğer taraftan 38 projemiz 628 dersliğimiz şu anda inşaat halinde.. Tüm yatırımlarımızı tamamladığımızda 7 bin 799 derslik seviyesine çıkarak derslik miktarımızı, sayımızı Deprem öncesinden yüzde 26 daha fazlasına çıkarmış olacağız. Yine 2025 Kasım ayı içerisinde 250 derslik ve 12 eğitim kurumumuzun hizmete almanın heyecanını ve gururunu paylaşıyorum. Şubat 2026 içerisinde de yine 188 dersliğimizde hizmete alarak fiziki altyapımızı tamamlamak için gayretle çalışıyorum” dedi.

Yavuz, “Bir yıl içinde rezerv alanlarda binlerce bağımsız bölümün teslim edildiğini ve her hafta yeni kura çekimlerinin devam ettiğini” belirterek konuşmasını “Öğretmenler Gününüz kutlu olsun; hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” sözleriyle tamamladı.

Program Yemin, Dinleti ve Ödüllerle Sona Erdi

Konuşmaların ardından aday öğretmenler yemin ederek mesleğe ilk adımlarını attı. Ardından müzik öğretmenleri ve öğrenciler tarafından hazırlanan müzik dinletisi sahnelendi.

Programın devamında:

Emekli öğretmenlere Hizmet Şeref Belgeleri takdim edildi, Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Muhabir: Mazlum Köse