Trafik sigortasında önemli değişiklikler içeren yeni düzenleme Resmî Gazete'de yayımlandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan değişikliklerle birlikte araç sahiplerini ilgilendiren birçok konuda yeni uygulamalar hayata geçirilecek.
Değer kaybı hesaplamasında değişiklik
Yeni düzenlemeye göre trafik kazası sonrasında oluşan araç değer kaybı, sigorta eksperleri tarafından aracın yaşı, modeli, kullanım durumu ve ikinci el piyasa değeri dikkate alınarak hesaplanacak. Araç hasarı için başvuru yapan hak sahipleri, ayrıca değer kaybı talebinde bulunmuş sayılacak.
Hasarlı araçlarda yeni uygulama
Araç onarımlarında kullanılacak parçalar konusunda da yeni kurallar getirildi. Hasar gören orijinal parçaların onarılması mümkün değilse öncelikle orijinal parçayla değiştirilmesi esas alınacak. Belirli durumlarda ise eşdeğer veya yeniden kullanılabilir parçalar kullanılabilecek.
Ağır hasarlı araçlar için şart getirildi
Düzenleme kapsamında ağır hasarlı araçlara yönelik tazminat süreçlerinde de değişikliğe gidildi. Buna göre aracın trafikten çekildiğini gösteren resmi belge sigorta şirketine sunulmadan ödeme yapılmayacak.
1 Temmuz 2026 tarihinde yürürlüğe girecek yeni kuralların, Malatya'da araç sahibi olan binlerce sürücüyü etkilemesi bekleniyor. Uzmanlar, sürücülerin hak kaybı yaşamamaları için yeni düzenlemeleri dikkatle takip etmeleri gerektiğini belirtiyor.



