6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasar alan binaların ve iş yerlerinin yıkım süreci Malatya'da planlı bir şekilde devam ediyor. Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan Yeni Sanayi Sitesi'ndeki yıkım çalışmalarını sahada inceleyen MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, yaklaşık 3 bin sanayi esnafıyla bir araya gelerek yaşanan güncel sıkıntıları dinledi. Devletin bölgede ortaya koyduğu iradeyi ve Altay Kışlası'nda yürütülen projeleri takdirle karşıladıklarını belirten Karademir, buna karşın geçiş sürecinde esnafın büyük bir mağduriyetle baş başa kaldığını vurguladı.
Fırsatçılara Vicdan Çağrısı: "Kiralar Üç-Dört Katına Çıktı"
Yıkımların başlamasıyla birlikte mecburen yeni dükkân arayışına giren sanayi esnafının yüksek kira talepleriyle karşılaştığını belirten Karademir, fırsatçılığa tepki gösterdi. Üretimin tehlikeye girdiğine dikkat çeken Karademir, durumu şu sözlerle özetledi:
"Bugün en önemli sorunlardan biri kira fiyatlarıdır. Esnafımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda, daha önce çok daha düşük bedellerle kiralanan iş yerleri bugün üç-dört katı fiyatlarla isteniyor. Deprem gibi büyük bir afetten sonra böyle bir fırsatçılık kabul edilemez. Herkes vicdanıyla hareket etmeli. Esnafımız zaten zor şartlarda üretim yapmaya çalışıyor."

"Esnaf Ne Yapacağını Bilemiyor, 2 Ay Ek Süre Şart"
Sanayi sitesindeki en büyük problemin, dükkânı yıkım programına alınan ancak henüz taşınabileceği bir iş yeri bulamayan esnafın çaresizliği olduğunu ifade eden Karademir, yetkililere seslenerek acil talepleri şöyle sıraladı:
-
Yıkım programındaki dükkânların elektriklerinin hemen kesilmemesi.
-
Esnafın yeni bir düzen kurabilmesi ve üretimin durmaması için en az 1-2 aylık bir ek süre ve geçiş hakkı tanınması.

"Farklı Algılara İzin Yok, Devletimize Güveniyoruz"
Esnafın haklı taleplerinin ve uzatma isteğinin farklı yönlere çekilmemesi gerektiğinin altını çizen Karademir, "Esnafımız devletine bağlıdır, devletini sever ve devletine güvenir. Bazen farklı algılar oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlar doğru değildir. Buradaki esnafımızın tek beklentisi mağdur edilmeden yeni iş yerlerine kavuşmaktır. Devletimizin de bunu sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kalıcı Çözüm: Sanayinin Tek Merkezde Toplanması
Şu anda sanayinin Özyurt, Babuktu ve Altay Kışlası gibi üç dört farklı bölgeye bölündüğünü belirten Karademir, bu parçalı yapının uzun vadede doğru bir model olmadığını savundu. Kalıcı çözümün sanayinin tek bir güçlü merkezde toplanması olduğunu belirten MAGİNDER Başkanı, Altay Kışlası’nda yapımı devam eden iş yeri kapasitesinin artırılarak en az 2 bin ila 2 bin 500 dükkâna ulaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.


