Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere ev sahipliği yapan Malatya, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Festivalin açılış programı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü çevresinde gerçekleştirildi. Programa Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, protokol üyeleri, sanatçılar, şefler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sami Er-18

Açılış programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, festivalin kentte sosyal hayatın yeniden canlanmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Malatya’nın deprem sonrası yeniden ayağa kaldırılması sürecinde kültür, sanat ve sosyal etkinliklerin de büyük önem taşıdığını ifade eden Er, vatandaşları festival etkinliklerine katılmaya davet etti.

Festivalin 8-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceğini söyleyen Er, konserlerden sergilere, tiyatro gösterilerinden çocuk etkinliklerine ve gastronomi programlarına kadar çok sayıda etkinliğin Malatyalılarla buluşacağını kaydetti.

Malatya’da Binlerce Esnafı İlgilendiren Çağrı! Sadıkoğlu’ndan Kura Fazlası İşyerleri İçin Yeni Talep
Malatya’da Binlerce Esnafı İlgilendiren Çağrı! Sadıkoğlu’ndan Kura Fazlası İşyerleri İçin Yeni Talep
İçeriği Görüntüle

Er,

“Malatya'nın tarihi de güzel, coğrafi güzelliği de güzel. İnsanı da güzel. Şimdi bu güzellikleri hep birlikte daha fazla insana anlatma zamanı”

ifadelerini kullandı.

Vali-15

Seddar Yavuz: “Hayatı Yeniden Normalleştirmek Temel Görevimiz”

Malatya Valisi Seddar Yavuz ise konuşmasında 6 Şubat depremlerinin ardından kentte yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Deprem sonrası yalnızca binaların yeniden inşa edilmesinin yeterli olmadığını belirten Yavuz, kültür, sanat, ticaret, sanayi ve turizm alanlarında da hayatın normalleşmesinin önemine vurgu yaptı.

Yavuz, Malatya’da bugün itibarıyla 125 bin 239 bağımsız bölümün inşa edildiğini belirterek,

“Binaları inşa etmek önemli ama kültür ve sanatı, ticareti, sanayiyi, turizmi ve kısacası hayatı yeniden normalleştirmek, bu kapsamda kültürel sanatsal etkinliklere ağırlık vermek de artık bizim en temel görevimiz”

dedi.

Malatya’nın Ulu Cami, Kervansaray ve Arslantepe başta olmak üzere çok önemli tarihi ve turistik değerlere sahip olduğunu ifade eden Yavuz, festivalin kentin tanıtımına ve sosyal hayatına katkı sunacağını söyledi.

Yavuz ayrıca geçen yıl düzenlenen Kültür Yolu Festivali’ne yaklaşık 400 bin kişinin katıldığını belirterek, bu yıl daha yüksek katılım beklediklerini dile getirdi.

Bakan Yrd

Nadir Alpaslan: “Malatya’yı Turizmde Gözde Merkezlerden Biri Yapacağız”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da Malatya’nın tarihi, kültürel, doğal ve gastronomik zenginliklerine vurguladı.

6 Şubat depremlerinin ardından devlet ve milletin dayanışma içerisinde önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Alpaslan, Malatya’nın yeniden ihya edilmesinin ardından kültür, sanat ve turizm alanındaki çalışmaların da hız kazanacağını ifade etti.

Alpaslan, Malatya ve çevre illerin doğru yatırımlar ve planlamalarla dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri haline getirilebileceğini söyledi.

Festivalde 149 Etkinlik Düzenlenecek

Bu yılki Malatya Kültür Yolu Festivali kapsamında kent genelinde toplam 149 etkinlik gerçekleştirilecek. Konser, sergi, tiyatro, söyleşi, çocuk etkinlikleri ve çeşitli kültür-sanat programlarının yanı sıra vatandaşlara yönelik farklı etkinlikler de düzenlenecek.

Festivalin ana etkinlik alanlarından biri ise Yüzüncü Yıl Kent Parkı olacak. Burada kurulacak ana sahnede çok sayıda yerli sanatçı sahne alırken, çocuklar için de “Çocuk Köyü” oluşturulacak.

Festival boyunca çocukların eğlenirken kültürel farkındalık kazanabileceği etkinliklerin yanı sıra gençlere ve sanatseverlere yönelik çeşitli programlar da düzenlenecek.

Whatsapp Image 2026 08 08 At 12.49.45

Malatya Mutfağı 31 Lezzet Noktasında Tanıtılacak

Festivalin dikkat çeken bölümlerinden biri de gastronomi etkinlikleri olacak. Malatya’nın yöresel mutfağının daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla kent genelinde 31 gastronomi noktası belirlendi.

Malatya’nın kayısısından köfte çeşitlerine, yöresel yemeklerinden kahvaltılık ürünlerine kadar birçok lezzetin ziyaretçilerle buluşturulacağı etkinliklerde, şef Ömür Akkor’un katılımıyla atölyeler ve tadım programları da gerçekleştirilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de gastronomi etkinliklerinin hem Malatya mutfağının tanıtımına hem de kent esnafına ekonomik katkı sağlayacağını ifade etti.

Festival 16 Ağustos’a Kadar Sürecek

Malatya’nın tarihi ve kültürel mirasının tanıtılmasına katkı sunması hedeflenen 2’nci Malatya Kültür Yolu Festivali, 8-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival süresince Malatya’nın farklı noktalarında düzenlenecek etkinliklerle kentte kültür ve sanat dolu sekiz gün yaşanacak. Arslantepe’deki açılış programıyla başlayan festivalin, deprem sonrası sosyal hayatın canlanmasına ve Malatya’nın turizm potansiyelinin daha geniş kitlelere tanıtılmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Muhabir: Rabia Kocayiğit