Darende’nin Günpınar Mahallesi’nde nohut üreticileri hasat mesaisine devam ediyor. Tarlalarda elle biçilen nohutlar, patoz makinesinden geçirilerek saplarından ayrılıyor. Günler süren emeğin ardından elde edilen ürünün satış fiyatı ise üreticilerin beklentisini karşılamıyor.
“Üretim Maliyetleri Her Yıl Artıyor”
Nohut üreticisi İbrahim Canpolat, tarımsal üretimde kullanılan temel girdilerin fiyatlarının ciddi şekilde yükseldiğini belirterek, mevcut şartlarda üretim yapmanın giderek zorlaştığını ifade etti.
Canpolat, mazot, gübre ve ilaç giderlerine dikkat çekerek, “Emek veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Mazot 100 lira, gübre 35 bin lira, 250 gram ilaç 2 bin 500 lira. Biz ne yapacağız, bu toprakları bırakalım mı? ‘Genç çiftçi’ diyorlar. Benim de iki genç çiftçim var ancak onlar ne yapacak bilmiyorum. Ben 55 yaşına geldim” dedi.

Nohudun Satış Fiyatı Üreticiyi Memnun Etmiyor
Nohudun kilogramının yaklaşık 30 liradan alıcı bulduğunu söyleyen Canpolat, bu yıl verimin de beklenen seviyeye ulaşmadığını dile getirdi. Dekardan alınan ürün miktarının düşük kaldığını belirten Canpolat, mevcut fiyat ve verimle üretimin sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Canpolat, gelecek yıl nohut ekmeme kararı aldığını belirterek, “Verim bire beş seviyesinde. Bu yıl 24-30 dönüm nohut eken üreticiler var. Onlar da gelecek yıl ekmez. Ben de ekmeyeceğim” ifadelerini kullandı.
Üreticiler Gelecek Sezondan Endişeli
Darende’de Günpınar Mahallesi’nin yanı sıra Başdirek ve Yeniköy mahallelerinde de nohut üretimi yapılıyor. Bölgedeki üreticiler, artan üretim maliyetleri, düşük verim ve ürünün satış fiyatı nedeniyle önümüzdeki sezon nohut ekiminin azalabileceği endişesini taşıyor.
Çiftçiler, tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve ürün fiyatlarının üreticinin emeğini karşılayacak seviyeye gelmesini bekliyor.





