Tarım arazilerinin boş bırakılmasının önüne geçilmesi ve kullanılmayan alanların üretime kazandırılması amacıyla yürütülen çalışma kapsamında arazi sahiplerine itiraz hakkı da tanındı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan listelerde, uydu görüntüleri ve saha kontrolleri sonucunda işlenmediği belirlenen arazilere yer verildi.
11 ilçede binlerce dekar arazi tespit edildi
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yürütülen çalışmada, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanarak tarımsal üretime kazandırılması hedefleniyor.
İl ve ilçe tarım müdürlükleri ile mahalle muhtarlarının oluşturduğu tespit komisyonları tarafından yapılan incelemelerde uydu görüntülerinden yararlanılırken, arazilerde saha kontrolleri de gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmalar sonucunda ilk yıl işlenmeyen potansiyel tarım arazileri ile iki yıl üst üste işlenmeyen araziler ayrı ayrı belirlenerek listelendi.
En fazla işlenmeyen tarım arazisi Darende’de
Hazırlanan listelerde en dikkat çeken ilçe Darende oldu. Darende’de 82 parselden oluşan yaklaşık 1.797 dekarlık alanın işlenmediği belirlendi.
Darende’nin ardından Akçadağ geldi. İlçede 35 parselde toplam 857,851 dekar arazi listelerde yer aldı. Doğanşehir’de 32 parselde 622,237 dekar, Pütürge’de ise 18 parselde 467,115 dekar arazi tespit edildi.
Toplam alanın önemli bölümü ilk yıl işlenmedi
Askıya çıkarılan toplam 218 parselin 140’ını, ilk yıl işlenmediği belirlenen potansiyel tarım arazileri oluşturdu. Bu alanların toplam büyüklüğü 2 bin 922,129 dekar olarak kayıtlara geçti.
İki yıl üst üste işlenmediği tespit edilen arazi sayısı ise 78 parsel oldu. Bu parsellerin toplam alanının 1.793,497 dekar olduğu bildirildi.
Yeşilyurt’ta da işlenmeyen araziler listede
Yeşilyurt ilçesine ilişkin kayıtlarda 15 parselde toplam 609,40 dekarlık işlenmeyen alan bulunduğu belirlendi. Bu arazilerin 8 parsel ve 246,538 dekarlık bölümü askıya çıkarılan listeye dahil edildi.
Genel toplamda ise yalnızca ilan kapsamına alınan araziler dikkate alındı.
Arazi sahiplerine 5 günlük itiraz süresi
Askıya çıkarılan listeler köy ve mahalle muhtarlıklarında 5 gün boyunca vatandaşların incelemesine sunulacak.
Listelerde arazisi bulunan sahipler ile diğer ilgililer, ilan süresi içerisinde ilgili il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yazılı olarak itirazda bulunabilecek.
İtiraz sürecinin tamamlanmasının ardından üst üste iki yıl işlenmediği kesinleşen tarım arazilerinin, ilgili mevzuat kapsamında kiralanarak yeniden tarımsal üretime kazandırılması planlanıyor.
Uygulamayla birlikte atıl durumda bulunan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması ve tarımsal üretimin artırılması hedefleniyor.





