Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısıda en kritik dönemlerden biri olan "çiçeklenme" ve "ilaçlama" süreci başladı. Çiftçiler, yıl boyu emek verdikleri ağaçlarını don riskinden ve hastalıklardan korumak için traktörleriyle bahçelerin yolunu tuttu.

Ancak Akçadağ ilçesinden gelen bir görüntü, Anadolu insanının toprağa olan inancını ve manevi bağını bir kez daha gözler önüne serdi.

İLAÇ TANKINA ZEMZEM KATTI, BEREKET DUASI ETTİ

Malatya’da Tepki Toplamıştı: Bozuk Yollar Düzeltiliyor!
Malatya’da Tepki Toplamıştı: Bozuk Yollar Düzeltiliyor!
İçeriği Görüntüle

Akçadağ ilçesine bağlı Doğu Mahallesi'nde yıllardır kayısı üreticiliği yapan Turan Kocaman, bahçesinde gerçekleştirdiği rutin ilaçlama sırasında ezber bozan manevi bir yönteme başvurdu. Zirai ilaç karışımını hazırlayan Kocaman, traktörün arkasındaki ilaçlama tankının içine kutsal topraklardan getirilen Zemzem suyundan bir miktar ekledi.

Ellerini semaya açarak bu yılki hasadın kazasız, belasız, hastalıksız ve bereketli geçmesi için dua eden Kocaman, ardından traktörünün marşına basarak çiçek açmış kayısı ağaçlarını "Zemzemli" suyla ilaçlamaya başladı.

"HER YIL DÜZENLİ OALRAK YAPIYORUM"

Uyguladığı bu ilginç ve manevi yöntemin çevresindekiler tarafından ilgiyle karşılandığını belirten üretici Turan Kocaman, bunu bir ritüel haline getirdiğini ifade etti. Kocaman, "Zemzem suyunun bereketine inanıyoruz. İlacımızı atarken içine bir miktar Zemzem katıp duamızı ediyoruz. Rabbimden ürünümüzü afetlerden ve hastalıklardan korumasını diliyoruz. Bu yöntemi her yıl düzenli olarak uyguluyorum" diyerek çiftçinin umudunun sadece ilaçta değil, aynı zamanda duada olduğunu gösterdi.

Kocaman'ın bu anlamlı davranışı, Malatyalı diğer üreticiler arasında da takdirle karşılanırken, bahçelerdeki hummalı ilaçlama çalışmaları il genelinde devam ediyor.

Kaynak: İHA