Malatya Valisi Seddar Yavuz, emniyet, asayiş, trafik, narkotik ve siber suçlarla mücadeleye ilişkin 2026 yılının ilk 5 aylık verilerini kamuoyuyla paylaştı. Kentte huzur ve güvenliğin her geçen gün güçlendiğini belirten Yavuz, “Kurallara uyan, başkasının hakkına saygı gösteren tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. Hukuka uymayanlarla mücadelemiz ise kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Malatya’da asayiş olayları azaldı

Açıklanan verilere göre 2025 yılının ilk 5 ayında 9 bin 724 olan asayiş olayı sayısı, 2026’nın aynı döneminde 9 bin 6’ya düştü. Böylece olay sayısında yüzde 7,3’lük azalma yaşandı.

Vali Yavuz, “Malatya’nın huzurunu sağlayacağız, vatandaşlarımızın güvenliğini temin edeceğiz demiştik. Emniyet ve jandarma birimlerimiz önemli mesafeler aldı” ifadelerini kullandı.

Kentte birçok suç türünde de düşüş kaydedildi. Evden hırsızlık yüzde 4,1, dolandırıcılık yüzde 15,5, iş yeri hırsızlığı yüzde 44,3, motosiklet hırsızlığı yüzde 60 oranında azaldı. Kapkaç olaylarında ise yüzde 100’lük düşüş yaşandı.

2 bin 712 aranan kişi yakalandı

Malatya’da aranan şahıslara yönelik operasyonlar da hız kesmedi. İlk 5 ayda çeşitli suçlardan aranan 2 bin 712 kişi yakalanarak adli makamlara teslim edildi.

Özellikle ağır hapis cezaları bulunan kişilerin yakalanmasına yönelik kurulan özel ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Uyuşturucuyla mücadelede binin üzerinde operasyon

12. Yargı Paketi İçin Geri Sayım! Af ve İnfaz Düzenlemesi Var Mı? Bakan Gürlek'ten Dikkat Çeken Açıklamalar
12. Yargı Paketi İçin Geri Sayım! Af ve İnfaz Düzenlemesi Var Mı? Bakan Gürlek'ten Dikkat Çeken Açıklamalar
İçeriği Görüntüle

Narkotik suçlarla mücadele kapsamında yılın ilk 5 ayında 1.094 operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda 1.354 kişi gözaltına alınırken, 259 kişi tutuklandı.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonlarda 19 bin 198 gram metamfetamin, 396 bin 456 adet sentetik ecza, 14 bin 850 gram sentetik kannabinoid, 2 bin 416 adet ekstazi hap ve 15 bin 738 gram esrar ele geçirildi.

Sentetik ecza ve sentetik kannabinoid yakalamalarındaki artışa dikkat çeken Vali Yavuz, “Bu rakamlar uyuşturucunun arttığını değil, güvenlik güçlerimizin daha etkin çalıştığını gösteriyor. Bu alanlardaki mücadelemizi daha da yoğunlaştıracağız” dedi.

Terör ve organize suçlarla mücadele sürüyor

Terör örgütlerine yönelik yılın ilk 5 ayında 29 operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 78 kişi gözaltına alınırken, 22 kişi tutuklandı.

Organize suç örgütlerine yönelik ise 11 operasyon gerçekleştirildi. Vali Yavuz, geçen yıl gerçekleştirilen büyük operasyonların ardından Malatya’nın en önemli organize suç yapılanmalarından birinin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Trafik kazalarında dikkat çeken düşüş

Vali Yavuz’un açıkladığı verilerde en dikkat çeken başlıklardan biri de trafik oldu.

Kentte araç ve motosiklet sayısı artmasına rağmen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında düşüş yaşandı. Verilere göre ölümlü ve yaralanmalı kazalar yüzde 11, ölümlü kazalar yüzde 37 oranında azaldı.

Kaza yerinde hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 16, hastanede hayatını kaybedenlerin sayısı ise yüzde 73 düştü.

Sürücülere çağrıda bulunan Yavuz, “Aşırı hızdan kaçınalım, emniyet kemeri kullanalım ve trafik kurallarına daha fazla riayet edelim” dedi.

Okul çevrelerinde sıkı denetim

Güvenli Okullar Projesi kapsamında yılın ilk 5 ayında 4 bin 582 okul ve yurt denetlendi. Okul çevrelerinde 21 bin 204 kişinin GBT kontrolü yapılırken, yaklaşık 14 bin araç ve 7 bin 352 okul servisi kontrol edildi.

“Her geçen gün daha huzurlu bir Malatya”

Açıklamasının sonunda Malatya’daki güvenlik verilerindeki iyileşmenin süreceğini vurgulayan Vali Seddar Yavuz, “Her bir vatandaşımızın huzur ve güvenliği için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Suçu işlendikten sonra değil, oluşmadan önce önlemek için gayret göstermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Nihan Doğan