AB ve ABD ye ihraç edilen kuru kayısıda zirai ilaç kalıntısına rastlaması nedeniyle ileriye yönelik kayısı ihracatımızda olumsuzluklar yaşanarak pazar daralmasında yaşanan problemler noktasında Malatya’da titiz bir çalışma yürütülüyor.

Malatya Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Malatya Ticaret Borsası kayısıdaki ilaç kalıntısına yönelik bir dizi toplantılar gerçekleştirirken, yaşanan soruna ilişkin bilgilendirmelerde bulunuluyor. İlaç firmaları ve üreticilere yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında, ilaç kalıntılarının kayısı ihracatına verdiği zarar, doğru ve zamanında ilaç kullanımı anlatılıyor.

Malatya için liste yayınlandı: 6 Mayıs son gün!
Malatya için liste yayınlandı: 6 Mayıs son gün!
İçeriği Görüntüle

Malatya’nın ekonomisinin bel kemiğini oluşturan kayısı ihracatında, son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ithal edilen meyvelerde pestisit (tarım ilacı) kalıntılarına oldukça dikkat ediliyor. Bu kapsamda kayısı ihracatının sürdürülebilir olması noktasında üretim aşamasında doğru ilaçların kullanımı nokrasında uyarılarda bulunuluyor.

Malatya Kayısı Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminde tomurcuklanma döneminin başladığını, bu dönemin, kayısı ağaçlarının sağlıklı gelişimi ve verimli bir hasat için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, özellikle ilaçlama sürecinde yapılan hataların ihracata büyük zarar verdiğini söyledi.

“Kayısı üretiminde fiyata odaklanmak yerine kaliteli üretime yönelmeliyiz” diyen Özcan, şunları kaydetti:

“Ürettiğimiz kayısının yüzde 90’ını ihraç ediyoruz ve dünya genelinde 100’den fazla ülkeye gönderiyoruz. Ancak yanlış ilaç kullanımı nedeniyle birçok ülke ithalat süreçlerini sıkılaştırdı. Eğer gerekli önlemleri almazsak, Malatya kayısısının ihracattaki konumu tehlikeye girebilir. Özellikle gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı ihracata büyük zarar veriyor. Bu konuyu ciddiye almak zorundayız. Her üretici, ilaçlama konusunda bilinçlenmeli. Kullanılacak ilaçların belirlenmesi, doğru zamanlama ve miktarın tespit edilmesi için tarım yetkilileriyle iletişimde olunmalı. İlaçların, tarım uzmanları gözetiminde temin edilmesi ve kullanılacak her ilacın kayıt altına alınması gerekiyor. Kayısı üreticileri, bu dönemde kullandıkları ilaçlara ekstra dikkat etmeli. Aksi takdirde, ürünlerimizin sağlıklı olmadığı algısı oluşur ve ihracatımız ciddi zarar görür.”

 

 

 

 

Muhabir: Ferdi Durdu