Kültür & Sanat

Malatya’nın Eski İlçesi Güneydoğu’nun Gözde Şehri Oldu!

Malatya, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan tarihi zenginliğiyle ön plana çıkan bir şehirdir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Malatya, köklü bir geçmişe sahiptir. Bu tarihi şehir eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun geçit veren kavşak noktasındadır. Hem geçmişte hem de bugün önemli şehir olan Malatya coğrafi olarak Fırat Nehri'nin kollarından biri olan Karasu'nun vadisinde yer alır ve verimli tarım arazilerine sahiptir.

Bu nedenle tarım, Malatya ekonomisinin temelini oluşturur. Özellikle dünyaca ünlü Malatya kayısısı, şehrin en önemli tarımsal ürünüdür. Aynı zamanda Malatya’nın birçok açıdan zengin ve önemli ilçeleri mevcuttur. Bu ilçeler tarım, turizm, ekonomi ve ticaret alanında ön plana çıkarak şehrin kalkınmasına yardımcı olmaktadır.

MALATYA’NIN İL OLAN İLÇESİ VAR MI? MALATYA’NIN HANGİ İLÇESİ İL OLDU?

Doğunun incisi, Cumhuriyettin ilanından 1954’e kadar toprak bütünlüğünü korumayı başarmıştır. Ancak o dönem çıkan kanun sonrası Malatya’nın önemli ilçelerinden olan Adıyaman il olmuştur.

Bir ilçenin il statüsüne yükseltilmesi, genellikle belirli koşulların sağlanması ve bölgenin gelişimiyle ilişkilidir. Adıyaman’da gerek nüfus yoğunluğu gerek coğrafi konumu nedeniyle şehir olmuştur. 1923- 1954 yılına kadar eski eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı kanunla Malatya'dan ayrılarak il haline gelmiştir. Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir.