Yaşam

Malatya’nın gülen yüzleri: kadın şoförler

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri bünyesinde çalışan kadın şoförler, gülen yüzleri ve ustalıklarıyla vatandaşlardan takdir topluyor.

Malatya’da 250 şoför içerisinde yer alan kadın şoförler, diyalogları ve güler yüzleriyle vatandaşlardan tam not alıyor. Kimi kalp yaparak gibi yolda giderken el sallayarak kadın şoförlere destek oluyor.

“Kalp yapan da var, eliyle okey yapan da”

Kısa bir süre önce MOTAŞ’ta çalışmaya başlayan İpek Sedef Adıgüzel,

“Zorluklarının yanında kolaylıkları da var. İnsanlardan iyi tepki aldığımıza zaman daha çok hoşumuza gidiyor. Zorluklarımız var rezerv alanlardan dolayı zorluklar var ama bu durumun geçici olduğu için sıkıntı yapmıyoruz. Kadınlar her yerde; kimi zaman anne, kimi zaman eş, kimi zaman abla. Hayata renk vermeye devam ediyoruz. Asla yapılmayacak bir meslek değil. Kadın isterse her şeyi yapabiliyor. Herkesin kadınlar gününü kutluyorum. Kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok. Bizde canlı örneği olarak yollardayız. İlk önce çok şaşırıyorlar. Malatyalılar artık alıştı. İlk önce çok şaşırdılar ama şu an çok güzel tepkiler alıyoruz. Tebrik alıyoruz. Kalp yapanlar var, arabanın içindeyken dışarıdakiler elleriyle okey işareti yapıyorlar. Güzel tepkiler almaya devam ediyoruz”

dedi.

"Bu hayatta zor diye bir şey yok"

“Bu hayatta zor diye bir şey yok” diyen Hatice Doğdu, şunları anlattı:

“Yeter ki yapabileceğimize inanalım, gerisi gerçekten öyle güzel geliyor ki. Yapabileceğime inandığım yolda ben her zaman varım. Sonuna kadarda mücadeleme de devam edeceğim. Daha çok erkeklerin yapabileceği işte kadınların yapamayacağını düşünen erkek şoförlere de sesleniyorum; biz her şeyin üstesinden gelebiliriz. Yeter ki bize inançları olsun, gerisi bizde kolay yani. Çok seviniyorlar, o kadar mutlular ki; özellikle yaşlı çiftlerimiz var. Bize uzaktan el sallayanlar, kalp yapanlar oluyor. O kadar mutlu oluyorum ki, yaşadıklarımı anlatıyorum mutlu oluyorlar. İstisnalar var algılardan dolayı bayan şoförlerden korkanlar oluyor ama her şey çok güzel. Onlarda bizlerde çok mutluyuz, bu şekilde devam edeceğine de inanıyorum. Reflekslerimiz daha kuvvetli, hareketlerimiz daha hızlı. Daha çok duygusalda ilerleyebiliyoruz. Yaşlı amcaya bakıyoruz, güzel yüzle iletişim sağlıyoruz. Onlarda seviniyor. Erkeklere göre iletişim ve güler yüzümüz farklı. Erkeklerde göre daha mutlu görünüyoruz. Her ne iş olursa olsun inanıyorsanız bunun peşinden gidin. Bu hayatta zor diye bir şey yok. İnanalım, gidelim ve sonuna kadar mücadele edelim.”

 "Araba kullanmak kadın işidir"

Günnur Koca ise

“Biz buraya başlamadan önce tabii ki çok korkularımız vardı. Tedirginliklerimiz vardı, yapabilir miyiz yapamaz mıyız diye korkuyla geldik. Ama sağ olsunlar şoförlerde dahil bize çok yardımcı oldular. Tecrübelerinden bahsettiler, biliyor olmamıza rağmen yanımıza şoför verdiler. Bu konuda haklarını yiyemeyiz. Bir anne olarak konuşmam gerekirse tabii ki zor. Ama bir kadın isterse her şeyi başarır. Daha önce direksiyon hocalığı yaptım. Araba kullanmanın kadın işi olduğunu hep vurguladım. Bu iş, kadın işidir çünkü ince bir iştir. Aslında erkeklere yüklenmiş bir durum. Çünkü erkek çocuk doğduğunda eline hemen oyuncak araba veririz. Hayır, aslında araba kullanmak kadın işidir”

sözleriyle kadınları cesaretlendirdi.

"Yorgunluk oluyor ama evime gittiğimde mutlu ve huzurluyum"

Otobüs sürmeye başlayan ilk kadın şoförlerden olan Ayşe Nogay,

“Bazen kendimde ‘Buraya ne zaman, nasıl geldim?’ diye şaşırıyorum. Ama gurur verici. Milletimiz “Sizde mi geldiniz., bayanlarda mı var? Çok iyi, aferin” diyorlar. Bizi tebrik edenler, gurur duyanlar olunca bizde gurur duyuyoruz. Daha sakin ve ılımlı gidilince daha hoş oluyor. İnsanlar bir adres sorarken daha rahat davranıyorlar. Bayan görünce daha rahatlar, bir tedirginlikleri olmuyor. Bayanlara karşı tutumları daha mülayim, sakin ve rahat. Sert gelmiyorlar. Bana çok farklı geldi. Çok farklı bir yere geldim. Zamanla biraz bocaladım ama hem şoför arkadaşlarım hem amirlerimiz çok yardımcı oldular. Bir kadın çocuk büyütebiliyorsa daha ötesi yok. Bebence çocuk büyütmek, onu bir yerlere getirmek çok zor ve en büyük meslek. Onu yapabilen kadın her işi yapar. Tek başımıza yapmıyoruz, destek alıyoruz. Ben buraya geldiğimde tektim, tek başıma yapmadım, şoför arkadaşlarımın çok yardımı oldu. Bazı insanlar sokağa ya da trafiğe çıkarken ‘Araç üstüme gelir mi? Ben yanlışlıkla sağ sol yapabilir miyim?’ diye tedirgin oluyorlar. Bu korkaklığı, ürkekliği bir kenara koymak lazım. Şunu düşünmek lazım; ben bir kadınım anne ve eş olabildiysem şoför, avukat, doktorda olurum. Yeter ki sevdiğim mesleğin ne olduğunu seçeyim, oraya yöneleyim. Ben tavsiye ederim, gelsinler. Çok farklı bir ortam ve iş. Günün sonunda eve gittiğimde yorgunluk oluyor ama hem mutlu hem de huzurluyum”

diye konuştu.

Kadın şoförler, kendilerine bu imkanı veren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve MOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Kayış ile birlikte kurumda sorumlu müdür, amir ve şoför arkadaşlarına da teşekkür etti.