Yaşam

“MALATYA’YI TÜP BEBEK MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Ailelerin çocuk istemeleri halinde kendiliğinden oluşmayan gebelikler sonucunda başvurdukları ilk tıbbi yöntem tüp bebek yöntemi oluyor. Tüp bebek denemelerinde kısıtlayıcı bir sınırın olmadığını söyleyen Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Uzmanı, Operatör Doktor Aytuğ Kolankaya, “Malatya’yı tüp bebeğin en önemli merkezi haline getirmek” olduğunu söyledi.

HAYDAR SUCU: KENDİ ALANINIZDA TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN CERRAHLARINDAN BİR TANESİSİNİZ. NEDEN MALATYA? NEDEN PARK HOSPİTAL?

AYTUĞ KOLANKAYA: Malatya’yı ben çok seviyorum. Çünkü İstanbul’dan sonra buraya gelince huzur buluyorum. Buranın insanının genel anlamda saygısı, sakinliği yani huzurlu ortamı beni çok mutlu ediyor. Malatya ayrıca bütün Doğu ve Güneydoğu’nun genel merkezlerinden bir tanesi. Belki de en önde geleni. Onun için burası çok uygun bir yer. Buradaki hastane de benimle irtibata geçti. Tüp bebek ünitesinin hastane içerisinde bulunması çünkü biz aynı zamanda bütün ameliyatları yapıyorum ben. Kadın doğum ameliyatlarını, kapalı ameliyatları, Laparoskopi, Histeroskopi dediğimiz ameliyatları, gebeliklerdeki riskli işlerde bütün bunları yapabileceğim bir çatının altında bir tüp bebek merkezi bana çok uygun geldi onun için de burayı seçtim.

SUCU: MALATYALI VATANDAŞLARIN SİZE İLGİSİ NASIL?

KOLANKAYA: Çok teşekkür ediyorum onlara hakikaten çok ilgi gösteriyorlar beni de onurlandırıyorlar. Bu neden önemli? Çünkü yıllarca yaptığım sağlık programlarını biz bir ekrana karşı, kameraya karşı yapıyoruz. Ama sokağa çıktığınız zaman gerçek meyvesini alıyorsunuz. İnsanlar size gelip bak ben şunu öğrendim teşekkür ederim, Allah razı olsun dedikleri zaman o bizim çok hoşumuza gidiyor. Malatya bana bunu bol bol veriyor onun için burada olmaktan çok mutluyum.

SUCU: HASTALAR TÜP BEBEK KONUSUNDA HANGİ AŞAMA DA SİZE BAŞVURMALI?

KOLANKAYA: Biz tüp bebek merkeziyiz ancak sadece tüp bebek yapmıyoruz. Biz bebek sahibi olmayan çiftlere başından itibaren yardımcı oluyoruz. Bunun da süreleri aslında şunlar; Bir Kadın yaşı 35 yaşın altındaysa ve bir yıl çocuk sahibi olamadılarsa mutlaka bir merkeze başvurmaları lazım. İki, Kadının yaşı 35’in üzerindeyse altı ayın sonunda mutlaka bir merkeze başvurmaları lazım fakat son yıllarda bu kriterlerde biraz değişti. Artık altı ay kabul ediliyor. 35 yaşın altında veya üstünde altı ay korunmasız çocuk sahibi olunamıyorsa mutlaka bir merkeze başvurmak gerekir. Bu aşama da da yardımcı oluyoruz. Bize gelen her hastaya biz tüp bebek yapmıyoruz. Bazen sadece ilişki öneriliyor, hap veriliyor, ilaç veriliyor, aşılama yapılıyor, daha bir sürü başka tedavileri de uyguluyoruz.

SUCU: TÜP BEBEK İLE NORMAL HAMİLELİK ARASINDA NE GİBİ BİR FARK VAR?

KOLANKAYA: Aslında bakarsanız sonuç olarak hiçbir fark yok. Bir tanesi yukarı tüplerden geliyor, bir tanesi aşağı tüplerden geliyor ve sonuçta rahim içerisine yerleşen bir gebelik haline geliyor.

SUCU: ŞU ANA KADAR YAKLAŞIK OLARAK 15 BİN ’E YAKIN TÜP BEBEK UYGULAMASI YAPTINIZ. TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANI YÜZDE KAÇ?

KOLANKAYA: Benim kendi tüp bebek uygulamalarım 15 bin’e yaklaştı ama herkesin kendi başarısı başka bir şey. Genel Dünya ortalamasını söylemek gerekirse Dünya da artık bu işler yüzde 50’nin üzerine çıktı. Yani iyi merkezlerde tedaviye giren iki çiftten en az bir tanesi hamile kalabiliyor.

SUCU: TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DENEME SAYISI YA DA SINIR VAR MI?

KOLANKAYA: Biz bunu son yıllara kadar 5-6 denemeye kadar şans düşüyor diye biliyorduk. Öncelikle kısıtlayıcı bir sınır yok. Siz istedikten sonra 20 defa da yapabilirsiniz ama başarının düştüğü sınırı altı zannediyorduk ama bu yılın içerisinde 2016 yılında İngiltere de yapılan bir çalışmanın sonucu gösterdi ki çiftlerin 9 denemeye kadar şansı daima var. 9 tane tüp bebek denemesini yapabiliyor.

SUCU: TÜP BEBEKLE GEBE KALAN KİŞİLERİN GEBELİKLERİ İLE NORMAL ŞEKİLDE GEBE KALAN KİŞİLERİN DÜŞÜK İHTİMALİ NEDİR?

KOLANKAYA: Düşük ihtimali tüp bebekte ve normal hamilelikte aşağı yukarı aynı. Bunu da insanlar biraz yanlış biliyorlar. Tüp bebekte de normal hamilelikte olduğu gibi aşağı yukarı yüzde 15’e varan yani her 7 gebelikten bir tanesi kayıp oluyor. Bu normal gebeliklerde de geçerli.

SUCU: TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DONDURMA AŞAMASI DEDİĞİMİZ BİR AŞAMA VAR. DONDURMA AŞAMASINDA ŞU ANDA SON DURUM NEDİR?

KOLANKAYA: Eskiden biz fazla olan sağlıklı embriyoları hep donduruyorduk. Eskiden bu dondurmaların sonucu pek iyi değildi. Çözdüğümüz zaman embriyolar iyi gelmiyordu. Şimdi diyelim ki bizim yüzde 55 gebeliğimiz var taze ile, donmuşla da yüzde 52 gebeliğimiz var. Aşağı yukarı artık taze ile donmuş embriyo birbirine yakın olmuş oluyor. Şimdi buna bakarsanız bir çift giriyor bir tüp bebeğe bir kez tüp bebek yapıyor. Ona bir ya da iki embriyosu veriliyor. Geriye dört ya da beş tane sağlıklı embriyosu kalıyor. Onları dondurduğumuz zaman bu çiftin iki ya da üç kez daha bir daha tüp bebek ücreti ödemeden, bir daha tüp bebeğin iğnelerini, ilaçlarını kullanmadan, tüp bebekteki anesteziyi almadan hiçbir işleme girmeden sadece hap kullanarak o embriyoyu tekrar içeri koyma hakkı var. Böylece bir tedavi o çifte üç veya dört denemeyi sağlıyor. Bu da tüp bebeğin aşılanmaya göre çok daha ekonomik bir tedavi olduğunu gösteriyor.

SUCU: SİZİN MALATYA DA OLUŞUNUZ SADECE MALATYALILAR İÇİN DEĞİL ASLINDA DİĞER İLLER İÇİNDE BİR ŞANS. BU KONUDA İL DIŞINDAN GELEN HASTALARINIZ VAR MI?

Çok ciddi bir yoğunluk var. Zaten önümüzde ki ay Adıyaman da toplantımız var. Ondan sonra ki ay Kahramanmaraş ve Şanlıurfa da toplantılarımız olacak. Çevre illerde halk toplantılarımız olacak. Şu anda bile Muş, Şanlıurfa, Mardin, Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman hatta Van’dan bile gelen hastalarımız var. Amacım ve hedefim Malatya’yı önümüzde ki günlerde tüp bebek merkezi yapmak. Malatyalılarla beraber bunu başarmak istiyorum. Malatya’yı tüp bebeğin en önemli merkezi haline getirmek inşallah.

SUCU: SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİ BİR ŞEY VAR MI?

KOLANKAYA: Başta da söyledim bir hastanenin içeresinde olmak. Bu hastane içerisinde bulunmuş olduğumuz bu katta bütün tüp bebek işlerimizi yapıyoruz. Yani tüp bebek ameliyathanemiz burada, tüp bebek laboratuvarımız burada, polikliniğimiz burada, hastamızı burada görüyoruz, ilacı burada tarif ediyoruz, koordinatörümüzle burada görüşüyor, her şeyimizi burada yapıyoruz. Bir kat, iki kat yukarıya çıktığımız da ben bütün ameliyatları yapıyorum. Özellikle Laparoskopi dediğimiz karnı açmadan kistleri, miyomları çıkarttığımız tüplerin ameliyatını yaptığımız sadece küçücük bir santimlik, bir tane, iki tane yarım santimlik keşiden yaptığımız hastanın aynı gün evine gidebildiği ameliyatları yıllarca insanlar burada açık ameliyat olacağım zor olacak diye olmadıkları ameliyatları bugün burada yapabiliyoruz. Histeroskopi dediğimiz aşağıdan rahimin içine girdiğimiz hiçbir yeri kesmeden kamera ile girip gözümüzle görüp yaptığımız ameliyatlar. Hasta geliyor aynı gün yürüyerek evine gidiyor. Bütün bu ameliyatlar bura da mümkün. Onun için bu çatı altında olmak önemli. İnşallah Malatyalıların göstermiş olduğu teveccühü iyi gebeliklerle geriye verebiliriz.