Türkiye'nin içinde bulunduğu geniş coğrafyada binlerce yıldır kutlanan Nevruz bayramı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yerini aldı.

GECE-GÜNDÜZ EŞİT

21 Mart, gece ile gündüzün eşit olduğu ve bundan sonra gündüzün uzayacağı gün dönümünü temsil eden Nevruz, inanışa göre baharın ilk günü ve yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu özel gün, kış aylarının sona ermesi ve bahara adım atılması sebebiyle coşkuyla kutlanıyor.

NEVRUZ ATEŞİ GÖĞÜ AYDINLATIYOR!

Nevruz bayramında, çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hazırlanan sofralarda çeşitli yemekler sunulurken, boyalı yumurtalar yenerek, büyük ateşler yakılarak, üstünden atlanarak baharın gelişi kutlanıyor. Şenliklerde geleneksel oyunlar oynanıyor ve bir araya gelen insanlar bu özel günü coşkuyla kutluyorlar.

DÜNYA’YA UNESCO’DAN YAYILDI

UNESCO'nun bu antik geleneksel bayramı kültürel miras listesine alması, Nevruz'un dünya çapında tanınmasını ve öneminin vurgulanmasını sağlıyor. Bu adım, Nevruz'un kültürel zenginliğimizdeki yerini daha da güçlendirirken, bu özel günün anlamı ve değeri her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi