TikTok, sağlık konularında da başvurulan bir mecra haline geldi. Ancak British Columbia Üniversitesi'nden gelen çarpıcı araştırma sonuçları, platformdaki en popüler 100 #ADHD (DEHB) videosunun yarısından fazlasının klinik olarak hatalı bilgiler içerdiğini gösteriyor.

MİLYONLARCA İZLENME, AMA BİLİMSEL GERÇEK NEREDE?

10 Ocak 2023’te yapılan analizde, videoların toplamda 496 milyon izlenme ve ortalama 984 bin beğeni aldığı tespit edildi. Ancak içeriğin %51’den fazlası, DEHB'nin bilimsel tanı kriterleriyle uyuşmuyor.

Araştırma ekibinin başındaki Vasileia Karasavva, “TikTok’taki DEHB anlatıları çoğu zaman gerçek dışı. İnsanların günlük yaşadığı basit unutkanlık ya da odaklanma sorunları, ciddi bir nörogelişimsel bozukluk gibi sunuluyor” diyerek uyarıyor.

PSİKOLOGLAR UYARDI: KENDİNİ TEŞHİS EDENLERİN SAYISI ARTIYOR

Videolarda sıkça karşılaşılan iddialar; “sıkılganlık”, “unutkanlık”, “çok düşünmek” gibi herkesin zaman zaman deneyimleyebileceği davranışları DEHB belirtisi olarak sunuyor. Bu da özellikle gençler arasında kendine teşhis koyma eğilimini artırıyor.

EN YANLIŞ VİDEOLAR, EN ÇOK GÜVENİLENLER!

Araştırma kapsamında üniversite öğrencilerine bilimsel doğruluğu yüksek ve düşük olan videolar izletildi. Sonuç şok edici:

Psikologların “doğru” dediği videolar, öğrencilerden yalnızca 2.8 puan aldı.

Netflix mi, Roblox mu? Hesabınız Sızdırılmış Olabilir!
Netflix mi, Roblox mu? Hesabınız Sızdırılmış Olabilir!
İçeriği Görüntüle

Hatalı bilgilerle dolu videolar ise 2.3 puanla neredeyse aynı seviyede güvenilir bulundu!

Yani bilimsel içeriğe sahip videolar, izleyiciler tarafından daha az inandırıcı bulunuyor.

TİKTOK’TAN AÇIKLAMA: “YANLIŞ BİLGİYE KARŞI HAREKETE GEÇİYORUZ”

Platform yetkilileri, yanlış tıbbi bilgiler içeren içerikleri kaldırdıklarını ve kullanıcıları sağlık profesyonellerine yönlendirdiklerini belirtti. Ancak uzmanlara göre bu yeterli değil.

Bath Üniversitesi’nden David Ellis, “Özellikle ruh sağlığı gibi testle doğrulanamayan konular, sosyal medyada en çok istismara açık alanlar” diyerek daha fazla bilim insanının dijital alanda aktif olması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi