Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında Malatya’ya gelen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Aşı Enstitüsü Başkanı Ateş Kara, Türkiye’nin yerli aşı üretimi konusunda önemli adımlar attığını söyledi.
Aşıların stratejik öneme sahip ürünler olduğunu vurgulayan Kara, Türkiye’nin değişen enfeksiyon hastalıkları ve salgın risklerine karşı kendi aşılarını üretmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
BOĞMACA VE RSV AŞISI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Aşı Enstitüsü olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün altyapı ve laboratuvar gücünden yararlandıklarını belirten Kara, özellikle boğmaca ve RSV aşıları üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
RSV aşısının hem çocuklar hem de yetişkinler için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kara, bu çalışmaların şu anda başlangıç aşamasında olduğunu ve hayvan deneyleri öncesi süreçte bulunduğunu aktardı.
KUDUZ VE KIRIM KONGO AŞISINDA ÖNEMLİ AŞAMA
Kuduz aşısında hayvan deneyleri aşamasına geldiklerini belirten Kara, ilk uygulamaların başarıyla sürdüğünü ifade etti.
Ayrıca Türkiye için önemli risk oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için yürütülen aşı çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Kara, bu hastalığa karşı geliştirilecek aşının dünyada ilk olmasını hedeflediklerini belirtti.
“Bu hastalığın aşısını dünyada ilk geliştiren ülke biz olmak istiyoruz.” diyen Kara, yakın dönemde hayvan deneylerinin başlayacağını kaydetti.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK
Teknoloji transferi ile halen kullanılan birçok aşının Türkiye’de üretiminin hedeflendiğini ifade eden Kara, şu aşıların yerli üretimi için çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı:
- Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları
- Altılı karma aşı
- Tdap (difteri, tetanoz ve boğmaca) aşısı
- Konjuge pnömokok aşısı
Bu çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalması hedefleniyor.
SU ÇİÇEĞİ VE HEPATİT A AŞISINDA BAŞARI
Teknoloji transferi ile yürütülen su çiçeği ve Hepatit A aşılarında önemli başarı elde edildiğini belirten Kara, bu aşıların formülasyon aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Hayvan deneylerine başlanan bazı aşıların önümüzdeki iki yıl içerisinde kullanılabilir hale gelmesinin planlandığını ifade eden Kara, bazı yeni aşıların ise 2-3 yıllık süreçte insanlarda uygulanabilir hale gelmesini hedeflediklerini kaydetti.
“TÜM AŞILARI TÜRKİYE’DE ÜRETECEĞİZ”
Türkiye’nin aşı üretiminde bağımsız bir konuma ulaşmasını hedeflediklerini belirten Ateş Kara, şu ifadeleri kullandı:
“Biz eğer istediğimiz şekilde gidebilirsek artık ihtiyaç duyduğumuz, çocuklarda kullandığımız aşıları da büyüklerde kullandığımız aşıları da tamamen Türkiye’de üretir hale geleceğiz.”
Kara, bir aşının geliştirilme sürecinde binlerce test yapıldığını ve bu süreçlerin titizlikle yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.




