Şanlıurfa’nın tarihi mekânlarından Gümrük Han, bu kez üç kuşaktır yaşatılan bir aile geleneğine ev sahipliği yapıyor. Tespih ustası 40 yaşındaki Özer Erbülbül, dedesinden ve babasından miras kalan tespih tutkusunu yıllardır sürdürüyor. Tarihi handaki 50 metrekarelik dükkânında yaklaşık 2 bin tespihi muhafaza eden Erbülbül, aile yadigârı eserleri ziyaretçilerin ilgisine sunuyor.

1932 yılından bu yana faaliyet gösteren aile işletmesini yaşatmaya çalışan Erbülbül, tespih yapımını çocuk yaşlarda babasının yanında öğrendi. Yıllarca çıraklık yapan usta, babasının vefatının ardından hem mesleği hem de aileden kalan koleksiyonu korumayı sürdürdü.

Erbülbül, bu işi yalnızca geçimini sağladığı bir meslek olarak görmediğini belirterek, dededen ve atadan kalan mirası gelecek kuşaklara aktarmak istediğini ifade etti.

Koleksiyonunda Kehribar, Oltu Taşı Ve Kuka Var

Dükkânında yaklaşık bin 500 ila 2 bin arasında tespih bulunduğunu anlatan Erbülbül, koleksiyonunda farklı malzemelerden hazırlanmış çok sayıda özel eser bulunduğunu söyledi. Kehribar, Oltu taşı ve kuka gibi değerli malzemelerden yapılan tespihlerin yanı sıra tarihi objelerden dönüştürülen parçalar da koleksiyonda yer alıyor.

Osmanlı döneminden kalma bazı tarihi objeleri yeniden işleyerek tespih haline getirdiğini belirten Erbülbül, koleksiyonundaki ürünleri satışa çıkarmadığını vurguladı. Değerleri 2 bin liradan başlayıp yüz binlerce liraya ulaşabilen tespihleri büyük bir özenle koruduğunu dile getiren usta, bu eserlerin kendisi için maddi değerinden çok daha fazlasını ifade ettiğini söyledi.

Tespihlerini Avrupa Ve Körfez Ülkelerine Gönderiyor

Dükkânını yalnızca satış yapılan bir yer olarak kullanmayan Erbülbül, aynı zamanda tespih yapımı ve tamiriyle de ilgileniyor. Ürettiği tespihleri Türkiye'nin farklı şehirlerinin yanı sıra Avrupa ülkelerine ve Körfez bölgesine de gönderiyor. Dünyanın farklı noktalarından sipariş aldığını belirten usta, mesleğini geliştirmeye devam ediyor.

Tespih tutkusunun maddi değerle ölçülemeyeceğini ifade eden Erbülbül, bazı meraklıların beğendikleri bir tespih için büyük fedakârlıklar yapabildiğini anlattı. Ailesinden kalan mirası kendi çocuklarına da bırakmak istediğini belirten Erbülbül, tespih sevgisinin gelecek kuşaklarda da devam etmesini arzuladığını söyledi.

“Buraya Gelip Tespihlerin Keyfini Çıkarmak Gerekiyor”

Tespih meraklısı ve esnaf Emre Çadırcı da Erbülbül’ü ziyaret ederek kendisine sipariş verdi. Çocukluk yıllarından bu yana tespihle ilgilendiğini belirten Çadırcı, ustalar sayesinde bu alandaki bilgisini geliştirmeye çalıştığını ifade etti.

Özer Erbülbül ile hem sohbet ettiğini hem de yeni bir tespih için ölçülerini verdiğini anlatan Çadırcı, tespih merakının kendisi için çocukluktan gelen bir tutku olduğunu söyledi. Tarihi Gümrük Han’daki dükkânın atmosferinin mutlaka yaşanması gerektiğini belirten Çadırcı, tespil meraklılarını çay ve kahve eşliğinde koleksiyonu görmeye davet etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı