Modern Türk şiirinin önde gelen isimlerinden şair Cafer Keklikçi, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada şiirin hayatının merkezinde yer aldığını ifade etti. Bugüne kadar 6 şiir ve 3 nesir olmak üzere toplam 9 kitaba imza atan Keklikçi, şiirle tanışmasının henüz çocuk yaşlarda başladığını belirtti.
Annesinin söylediği manilerden etkilendiğini belirten usta şair, ilk şiirini ilkokul birinci sınıfta yazdığını, ilk yayımlanan şiiri "Sessiz Ağıt"ın ise 1996 yılında Gülistan dergisinde okurla buluştuğunu söyledi.
30 yıldır Türk edebiyatının içinde olduğunu dile getiren Keklikçi,
"Şiir yazayım diye yaşamıyorum, yaşadığım için şiir yazıyorum. Hayatım şiirlerimdir, şiirlerim hayatımdır."
ifadelerini kullandı.
"İnternetten Sonra İnsan Kimsesiz Oldu"
Son şiir kitabı "Hayat Gidiyor" üzerinden modern insanın yalnızlığına dikkat çeken Keklikçi, internet çağının insan ilişkilerini olumsuz etkilediğini savundu.
"Modern insan internetten önce yalnızdı ama internetten sonra kimsesiz oldu."
diyen şair, sosyal medya sayesinde insanların birbirleriyle gerçekten görüşmek yerine sanal iletişimle yetindiğini belirtti.
Keklikçi, insanın başka bir insana "kimse" olmasının güçlü bir medeniyet anlayışının temel taşlarından biri olduğunu ifade ederek, modern yaşamın bu bağı zayıflattığını dile getirdi.
Yapay Zekaya Karşı Şiirin Direnci
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde şiirin önemini koruduğunu söyleyen Keklikçi, yapay zekanın insan hayatını kolaylaştırırken bazı değerleri de tehdit ettiğini söyledi.
"Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanı geçemez." diyen usta şair, şiirin insanın vicdanını, duygularını ve insani yönünü canlı tuttuğunu belirtti.
Şiirin okuruna kötülüklere karşı direnç kazandırabileceğini vurgulayan Keklikçi, teknolojinin araçlarla ilerlediğini, şiirin ise insan ruhuyla geleceğe taşındığını ifade etti.
Şiirlerinde İroniyi Bilinçli Kullanıyor
Şiirlerinde ironiye geniş yer verdiğini belirten Keklikçi, özellikle "Oligarklara Nota" şiirinde kötülüğü alaya alarak etkisiz hale getirmeyi amaçladığını anlattı.
"Şiirde ironi sağlam kanatlardır." diyen şair, doğrudan hakaret etmek yerine ironik anlatımla daha güçlü bir etki oluşturduğunu ifade etti.
Keklikçi, İstanbul'a ilk geldiği yıllarda ciddi maddi sıkıntılar yaşadığını da anlattı.
25 yaşında İstanbul'a geldiğinde kalacak bir evi olmadığını söyleyen şair, uzun süre yalnızca günde bir simitle yaşamını sürdürdüğünü belirtti. Yaz aylarında inşaattan seyyar satıcılığa kadar birçok farklı işte çalışarak eğitim masraflarını karşıladığını dile getirdi.
Yaşadığı zorlukların şiirine yön verdiğini söyleyen Keklikçi, şiirin kendisine haksızlıklara karşı dimdik durma cesareti kazandırdığını ifade etti.
"Genç Şairler Şiiri Geriye Götürüyor"
Yeni nesil şairleri de değerlendiren Cafer Keklikçi, günümüz şiirinde beklediği yeniliği göremediğini söyledi.
Genç şairlerin sosyal medyada görünür olma kaygısıyla daha yüzeysel eserler verdiğini savunan Keklikçi, klasik kalıplara dönüşün Türk şiirini ileri taşımayacağını ifade etti.
Bununla birlikte kalıpların dışına çıkan ve gelecekte Türk şiirini taşıyabilecek yetenekli genç şairlerin de bulunduğunu belirten usta isim, yeni kuşağın daha fazla okuması ve kendi özgün dilini oluşturması gerektiğini dile getirdi.
Yeni Kitapları Hazır
Edebiyat çalışmalarını sürdüren Cafer Keklikçi, şu anda beş farklı kitap dosyasının tamamlandığını açıkladı.
Hazır dosyalar arasında bir hikâye kitabı, iki deneme kitabı, bir şiir poetikası ve bir söyleşi kitabı bulunduğunu belirten şair, önceliğini her zaman yeni şiir kitabına verdiğini söyledi.




