Gündem

350 Bin Yaralı! Malatya’da Trafik Kazaları Depremden Beter

Malatya Valisi Seddar Yavuz, Trafik ve İlk Yardım Haftası’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Kırmızı ışıkta geçip birini öldürmek kaza değil, kasten adam öldürmektir!" Eğitim, bilinç ve toplumsal sorumluluk vurgusu dikkat çekti.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Trafik ve İlk Yardım Haftası etkinliklerinde, trafik kurallarının yaya ve araç güvenliğine sağladığı katkılar ele alındı. Programa Vali Seddar Yavuz ile birlikte; Vali Yardımcısı Sedat Özdemir, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tolunay Başer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Katipoğlu, kurum müdürleri, STK temsilcileri emniyet ve jandarma personeli ve öğrenciler katıldı.

TRAFİK KAZALARI DEPREMLER KADAR YIKICI

Etkinlikte konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz, trafik güvenliğinin tüm dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini vurguladı. Vali Yavuz,

“Her yıl trafik kazalarında hayatını kaybeden insan sayısı, 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizden bile fazla. Ülkemizde her yıl yaklaşık 350 bin kişi trafik kazalarında yaralanıyor. Bu kazalar sadece can kayıplarına değil, aynı zamanda ciddi maddi kayıplara da neden oluyor,”

dedi.

KURAL İHLALİ SADECE SUÇ DEĞİL, HAK İHLALİ

Vali Yavuz, trafik kurallarına uymanın bir insan hakkı meselesi olduğunun altını çizdi.

“Kural ihlali sadece bir yasa ihlali değil, aynı zamanda bir insanın yaşam hakkına yapılan bir müdahaledir. Kimi zaman bir insanın hayatı sona eriyor, kimi zaman ise kalıcı engellilikle sonuçlanan yaralanmalar yaşanıyor,”

diye konuştu.

EĞİTİM VE ROL MODELLERİN ÖNEMİ

Trafik kazalarının önlenmesinin temel yolunun bilinçli bireyler yetiştirmekten geçtiğini belirten Vali Yavuz,

“Çocuklarımızı iyi eğitmek ve onlara doğru rol modeller sunmak hayati önemde. Ancak günümüzde kurallara uymanın küçümsendiği bir kültürle karşı karşıyayız. Bu nedenle iyilik, kurallara uymak ve topluma duyarlı bireyler yetiştirmek için daha çok çaba göstermeliyiz,”

dedi.

DENETİM YETMEZ, BİLİNÇ ŞART

Malatya’da birçok suç oranında önemli düşüşler yaşandığını aktaran Vali Yavuz, trafik kazalarında ise istenen seviyeye gelinemediğini söyledi. “

Trafik kazalarının yüzde 40’ı aşırı hızdan kaynaklanıyor. Motosiklet kazaları da büyük bir oran oluşturuyor. Ne kadar denetim yaparsak yapalım, insanlar bilinçli davranmadıkça bu sorun çözülmez,”

dedi.

KIRMIZI IŞIK İHLALİ KASTEN ADAM ÖLDÜRME OLMALI

Konuşmasında yasal düzenleme önerisinde de bulunan Vali Yavuz,

“Kırmızı ışıkta geçip bir başkasının ölümüne sebep olan kişinin kasten adam öldürme suçu kapsamında yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür ihlaller bir kaza değil, bilinçli bir tercihtir,”

ifadelerini kullandı.

HEDEF: DAHA AZ KAZA, DAHA ÇOK DUYARLILIK

Toplumun her kesimine trafik kurallarına uyma çağrısı yapan Vali Yavuz,

“Lütfen aşırı hız yapmayalım, kırmızı ışıkta geçmeyelim. Bilgi kadar, iyi insan olmayı da önemseyelim. Çünkü bir gün bunun ne kadar önemli olduğunu acı bir tecrübeyle anlamak zorunda kalabiliriz,”

dedi.