Malatya Bölge İdare Mahkemesi yarın Arapgir’de tarihi Taş Köprü’de keşif yapacak. Konu hakkında basın açıklaması yapan Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, “Arapgir Taşköprü Onurumuzdur” dedi.

Akşahin, şu açıklamalarda bulundu:

“Malatya’nın Arapgir ilçesine bağlı Suceyin Köyü’nde yer alan ve Roma dönemine ait olduğu bilimsel raporlarla da belgelenmiş olan tarihi Taşköprü, yanlış bir restorasyon girişimiyle tahrip edilmiştir. Köprü, özgün mimarisinden uzaklaştırılarak beton ve piriketle örülmüş, adeta bir inşaat kalıntısına dönüştürülmüştür.

28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27 Mayıs'ta başlayacak
28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27 Mayıs'ta başlayacak
İçeriği Görüntüle

Arapgir Kültür Derneği olarak bu uygulamanın durdurulması, sorumluların yargı önüne çıkarılması ve köprünün bilimsel ilkelere uygun şekilde yeniden restore edilmesi için Malatya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde hukuki süreci başlattık. Bu restorasyonu onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ve uygulayıcı Elazığ Karayolları Bölge Müdürlüğü açıkça tarihi bir sorumluluk taşımaktadır.

Taşköprü davasının, sadece Arapgir için değil, Türkiye genelindeki tüm tarihi eserler için bir emsal oluşturmasını istiyoruz. Bu köprünün kaderi, benzer eserlerimizin de geleceğini belirleyecek niteliktedir. Bu yüzden sesimizi yükseltiyor, bu yanlıştan geri dönülmesi için kararlılıkla mücadele ediyoruz. Bu çalışmaların içinde özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan, Malatya Valiliği’nden, Arapgir Belediye Başkanlığı’ndan, Arapgir Kaymakamlığı’ndan ve konuyla ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarından bu davamıza müdahil olmalarını ve açık desteklerini bekliyoruz.

Tüm Halkımızı Keşif Günü Taşköprü’ye Sahip Çıkmaya Davet Ediyoruz!

Bu doğrultuda, 8 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 10:00’da, keşif yapılacak olan Suceyin Köyü Taşköprü mevkiinde buluşuyoruz.Bu yalnızca bir keşif değil; vicdanın, hafızanın ve ortak kültürümüzün savunusudur.

Unutmayalım:

Taşköprü’yü incitmek, geçmişi yok saymaktır.

Taşköprü’ye sahip çıkmak, geleceğe sahip çıkmaktır.”

Köprünün restorasyon sonrası hali:

Kaynak: Bülten