Büyükşehir Belediyemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz; Üniversitemizin yol göstericiliğinde ilimizin temel sorunu olan, ‘BİLGİYLE YOL ALMA’’ ve buradan hareketle şehrimin geçmişten geleceğe ‘KadimYaşanmışlığı’ içerisinde, yaşamının bütün boyutlarını, kültürünü, bugünden yaşayıp, geleceğe taşıyacaksa; Kentimizdeki ‘Eğitilmiş İnsan Gücüyle,’ var olacağını düşünüyorum. Varlığını taşıyacak böylesi insanları yeniden yeniden var ederek, şehrimizi yarınlarımıza taşıyacağımızı ayrıca söylemek ve ancak; bunun kentimizin dinamiklerini ‘Ortaklaştırarak’ hareket ederek sağlayacağımızı dillendirmek ve bu konudaki düşünlerimi kamuoyumuza ve ilgililere buradan açmak ve iletmek istiyorum.
Bu nedenle, 21 Ekim 2016 Cuma günü Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır ile İlimiz Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı’nın, Valimiz Mustafa Toprak’ın şahitliğinde, bazı okulların taşınmasını şehrim adına atılmış çok önemli bir adım olduğunu söyleyerek, kendilerini tebrik ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Malatya Güneş Televizyonunda 1990’nın ortalarından, aşağı yukarı 2010’lına kadar yaptığım programların önemli bir bölümünü şehrimize ve sorunlarına ayırmış olmamla birlikte, temel de, eğitim camiamızın çok iyi bildiği gibi, programlarımın önemli bir bölümünü ‘eğitime’ ayırdığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Yine yazdığım yazılarımın köşe taşlarında eğitim ve özelikle okul öncesi eğitimin çok çok önemli yer bulduğunu söyleyerek, okul öncesi eğitimle ilgili eğitimcilerimizle saatler süren programlar yaptığımı ve bu konuya öncelik verdiğimi de rahatlıkla söyleyebilirim.
O yıllarda ‘okul öncesi eğitim’ bir hayli yol almış, 2010’lara geldiğimizde %50’rakamları telefuz etmeye başlamıştık. Hatta 2012 yılında, %60’ları yakaladığımız söyleniyordu. 2012 yılında eğitimde (4+4+4) sistemiyle tanışınca, toplum olarak önce eğitimde nereye gidiyoruz diye (4+4+4’ü) ele alıp (4+4+4’ü) tartışmaya başlayınca, ‘OkulÖncesi’ eğitimi unutuverdik. Bu kez okul öncesinde süratle bir düşüş yaşamaya başladığımızı Tuik rakamları yüzümüze karşı söylemeye başladı. Bu kez de okul öncesi eğitimde, 2010 yılına, geriye (%50’ye) döndüğümüz dillendirilmeye başlandı. Gündem o kadar hızlı değişiyor ki, neyi ele alıp neyi ciddi ciddi tartışmamız gerektiğine bir türlü karar veremez olduk.
Tam da bu konular üzerine düşünmeye ve yazmaya yoğunlaşmıştım ki, bu kez de eğitimle ilgili önemli açıklamalar hem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan, hem de Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan peş peşe geldi. Maliye Bakanı 2017 bütçesinde en büyük payı 122 milyar olarak eğitime ayırdıklarını kamuoyumuzla paylaşırken, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise,2019 yılına ilişkin açıklamalarda bulundu. İkili eğitimin sonlandırılarak tekli eğitim geçiş sonrası derslik ihtiyacından tutun da, ‘Fatih Projesi’, yabancı dil eğitimine, ayrıca okul öncesi eğitime varıncaya kadar eğitimin hem içeriğine, hem de biçimine varıncaya kadar bir dizi açıklamalarda bulundu.
Yine bunlara kafa yorarken, Malatya kamuoyumuzun gündemine önemli bir haber, açıklamalarını da peşinden sürükleyerek düştü.
‘Malatya merkezde bulunan bazı okulların taşınması ile ilgili protokol, Malatya Valisi Mustafa Toprak’ın katılımı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı tarafından imzalandı.’
Bu yabana atılır bir haber değildi, bu haberin hem biçimini, hem de içeriğini günlerce bir yandan tartışıp, bir yandan istişare etmemiz gerektiğine inanıyorum. Yalnız bu konu benim yazmamla kalmamalı. Bu şehrin kendini sakini değil, sahibi sayan, eli kalem, dili laf tutan bütün hemşerilerimi bu konuda görüşlerini ortaya sergilemelerini bekliyorum.
Özellikle İnönü Üniversitemiz Rektörümüz Ahmet Kızılay Hocamıza buradan seslenmek istiyorum. Şehrimiz yıllarca tarihe tanıklık etsin diye kalem oynattığım konulardan biri, bu gün tarihe tanıklık ediyor. Nedenini açıklayarak bu yazdıklarımı sabırla okumanızı ve sizlerden oturduğunuz makamdan Malatya’mıza yol göstericiliğinizi bekliyorum. Rektörlük Makamına seçilmeden önce 15 Temmuz 2016 Cuma günü Malatya Söz Gazetesinde şu görüşümü dile getirmiştim.
‘’ Ahmet Kızılay Hocamızın; adil, özgür, eşit bir ortamı sağlayarak, hayata geçireceğini umut ediyor ve bekliyorum. Bu yönde atacağı her adımın, şehrimin güzelleşeceğine katacağı değerlerin yanında olacağımı buradan açıkça ve yüksek sesle dillendirmek istiyorum.’’ Demiştim.
Rektörümüz Ahmet Kızılay’ın bugüne kadar ki attığı adımlardan, uygulamalarından, şehrimle ‘ortaklığına’ hep beraber tanıklık ediyoruz.
Şimdi ise Ahmet Çakır Başkanımızla, Milli Eğitim Müdürümüz Ali Tatlılı’nın, kentime ait attıkları ‘Tatlı’ bir imza ile şehrimizdeki önemli bir ‘ortaklığa ’ şahit oluyoruz.
Bu imzada bir ayağın eksik olduğunu düşünüyorum. Bu konuda ‘Bilimin Yol Göstericiliğinin’ eksik olduğunu söylemek istiyorum. Bu ortaklığa Rektörümüz Ahmet Kızılay’ın öncülük ederek, Üniversitemiz ‘EğitimFakültemizi’ ve eğitim konusunda yıllarıdır birikimlerini konuşturan değerli hocalarımızın ‘ortaklığa ‘ dahil edilmesini istiyorum. Bu çağrının da şehrimizin ‘ortaklaşmasına’ her zaman katkı sunan Ahmet Çakır Başkanımızdan gelmesini bekliyorum. şehrimizin ‘şehr-ülemini’ Ahmet Çakır Başkanımıza da bunun yakışacağını söylemek istiyorum.
Bu konudaki düşüncelerimi gelecek yazılarımda ifade etmeye devam edeceğim. Ancak bu günkü yazımı noktalamadan önce bu yazımın tarihe tanıklık etmesi için nasıl yazıyorsam, on dört yıl önce yazdığım bir notu eklersem, şehrimin bu ortaklığına, şahit olmama ben sevinmeyeyim de, kimler sevinsin demekten de kendimi alamıyorum.
Köşeyazımınbaşlığı; ‘Eğitimde Arsa Sorunu.’ Tarih; 22 Temmuz 2002. Malatya Güneş Gazetesi. işte bu ‘EğitimdeArsaSorunu’ yazımın bir bölümünden bir alıntı.
‘’ Malatya zenginleşecek, kalkınacak, güzelleşecekse gelecek on yılda eğitim alt yapısına yapacağı yatırımlarla olacaktır. Yoksa bize geçmiş ola. Şimdi bu konuda bir kez daha Belediye Başkanımıza çağrımı yineliyorum. Çağımızda eğitim; ‘Yerel Yönetimlerin’ başlıca görevlerindendir. Hemşerilerimizi ‘Çağdaş Uygarlığa’ taşımalarında önemli görevleri ve sorumlulukları vardır. Bilemiyorum bu konuyla ilgilenen birimleriniz sizlere nasıl bir bilgi aktarıyorlar? Karakavak bölgesinde fuar alanı olarak ayrılan yer, hem yol kenarında, ulaşımı kolay ve o bölgenin de tam orta yerinde. Eğitim alanına uygun konumda. Buradan ayrılacak kırk dönümlük bir yer, yazımda belirttiğim gibi, ne plân dengelerini bozacak ne de fuar alanına yapılacak sosyal tesisleri etkileyecektir.
Belediye Başkanımızla, Milli Eğitim Müdürümüzün bir araya geldiklerinde bu sorunu çözeceklerini umuyor ve bekliyorum’’
Sevgili hemşerilerim 14 yıl bu söylediklerimin ve yazdıklarımın gerçekleşmesi için bu günleri bekledim. Ben sevinmeyeyim de kim sevinsin? Yazıp söylediklerim yıllar sonra olsa da gerçekleştikçe şehrim adına seviniyor yapanları tebrik ediyor, ellerine sağlık diliyorum.
Bu konuda görüşlerimi açıklamaya devam edeceğim.