Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), 1 Temmuz 2026 tarihinde ülke genelinde uygulamaya alınan Depozitosu Olan Ambalaj (DOA) Sistemi'nde yaşanan yoğunluk ve usulsüz kullanımlar nedeniyle yeni bir düzenlemeye gitti. Alınan kararla birlikte, depozito iade makinelerinde T.C. kimlik numarası ve cep telefonu numarasıyla giriş uygulaması geçici olarak durdurulacak. Yaklaşık iki ay sürecek geçiş döneminde tüm işlemler yalnızca DOA mobil uygulaması üzerinden oluşturulan kişiye özel QR kod okutularak yapılabilecek.
Bu değişiklik, Malatya'da depozito iade sistemini kullanan vatandaşları da doğrudan ilgilendiriyor. Yetkililer, uygulamanın vatandaşların haklarını korumak ve iade noktalarında yaşanan yoğunluğu azaltmak amacıyla hayata geçirildiğini belirtiyor.
Günlük limit değişmedi
Yeni uygulamayla birlikte en çok merak edilen konuların başında günlük iade sınırı geliyor. Türkiye Çevre Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre günlük 200 ambalaj iade limiti aynen devam ediyor. Ayrıca DOA logosu taşıyan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları için verilen 1 TL depozito teşvik ödemesinde de herhangi bir değişiklik bulunmuyor.
Yetkililer, yapılan düzenlemenin iade hakkını kısıtlamadığını, yalnızca sisteme giriş yöntemini değiştirdiğini vurguluyor.
Suistimaller nedeniyle önlem alındı
TÜÇA Başkanı Nurullah Öztürk, bazı kişilerin farklı kişilere ait T.C. kimlik numaraları ve cep telefonu bilgileriyle sisteme giriş yaparak günlük limiti aştığını açıkladı. Yapılan incelemelerde bazı vatandaşların aynı gün içerisinde 1.500 ila 2.000 adet ambalajı iade etmeye çalıştığı ve bu nedenle depozito makinelerinde uzun kuyruklar oluştuğu tespit edildi.
Yeni QR kod uygulamasıyla birlikte bu tür usulsüz kullanımların önüne geçilmesi ve iade işlemlerinin daha hızlı gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Malatya'daki kullanıcılar ne yapmalı?
Malatya'da depozito iade sisteminden yararlanan vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için DOA mobil uygulamasını indirerek hesap oluşturmaları gerekiyor. Geçiş süreci boyunca iade makinelerinde yalnızca uygulama üzerinden oluşturulan QR kod geçerli olacak.
Yetkililer, uygulamanın hem sistem güvenliğini artıracağını hem de depozito iade noktalarında yaşanan yoğunluğu azaltacağını ifade ediyor. Yeni düzenlemenin Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya'da da daha düzenli ve adil bir kullanım sağlaması bekleniyor.
Malatyalılar Dikkat! Depozito İadesinde Kurallar Değişti: Artık Bu Yöntem Zorunlu




