Ağrı Dağı’ndaki araştırmalar yeniden gündemde

Hz. Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı çevresinde bulunduğuna ilişkin inanış, uzun yıllardır bölgedeki araştırmaların temel konularından biri olarak öne çıkıyor. Son dönemde bölgede gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların uluslararası basında yer almasıyla birlikte konu yeniden dünya kamuoyunun gündemine geldi.

İngiltere ve ABD merkezli bazı yayın organlarında bölgedeki araştırmalarla ilgili Nuh’un gemisinin bulunduğu yönünde iddialar içeren haberler yayımlandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler de tartışmanın daha geniş kitlelere ulaşmasına neden oldu.

Ancak araştırma ekibi, mevcut bulguların Hz. Nuh’un gemisinin kesin olarak bulunduğunu göstermediğine dikkat çekiyor.

Bölgede farklı teknolojiler kullanıldı

Bu yıl 29 Haziran ile 11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmalarda çok sayıda bilimsel yöntemden yararlanıldı. Araştırmalarda hassas GPS koordinatları, 2 ve 3 boyutlu dijital modelleme, karot sondajı, elektrik özdirenç yöntemi ve yer altı radar taramaları kullanıldı.

Çalışmalar sırasında yaklaşık 1000 toprak örneğinin toplandığı bildirildi. Bu örneklerin organik kalıntı içerip içermediğinin ve hangi döneme ait olduğunun belirlenmesi amacıyla laboratuvar testleri yapılacak.

Araştırma ekibinin başkanı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenker Atila, karbon testi sonuçlarının yaklaşık 2-3 ay içerisinde netleşmesinin beklendiğini açıkladı.

“Kesin olarak bulundu” iddialarına dikkat

Bölgedeki çalışmaların uluslararası basında geniş yer bulmasına rağmen bilim insanları, elde edilen verilerin henüz kesin bir sonuca ulaşmak için yeterli olmadığını belirtiyor.

Malatya’da 53 Bin Metrekarelik Tarla İcradan Satışa Çıkıyor! Hissesi İçin 3,4 Milyon TL Değer Biçildi
Malatya’da 53 Bin Metrekarelik Tarla İcradan Satışa Çıkıyor! Hissesi İçin 3,4 Milyon TL Değer Biçildi
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Atila, Hz. Nuh’un gemisinin kesin olarak keşfedildiğine yönelik başlıkların yanıltıcı olduğunu ifade etti. Çalışmaların ilgili bakanlığın onayıyla ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bilimsel yöntemlerle sürdürüldüğünü belirten Atila, laboratuvar sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı.

Bu nedenle bölgede tespit edilen yapıların ne olduğuna ilişkin değerlendirmelerin, analiz sonuçları ortaya çıktıktan sonra daha sağlıklı yapılabileceği belirtiliyor.

Radar taramalarında dikkat çeken yapılar

Araştırma ekibinin açıklamalarına göre, yer altı radar çalışmalarında yaklaşık 71 metrelik merkezi bir koridor ile 6 metre derinliğe kadar uzanan dik açılı yapılar tespit edildi.

Bu yapıların oda ve geçitlere benzediği yönündeki değerlendirmeler araştırmaların dikkat çeken noktalarından biri oldu. Ancak radar görüntülerinde tespit edilen yapıların insan eliyle oluşturulduğunu veya Nuh’un gemisine ait olduğunu gösteren kesin bir kanıt henüz ortaya konulmuş değil.

Bölgede ayrıca bazı toprak örneklerinde yüksek karbon seviyeleri ve çanak çömlek parçaları bulunduğu bildirildi. Söz konusu bulguların yaşının ve niteliğinin belirlenmesi için bilimsel incelemeler sürüyor.

Gözler laboratuvar sonuçlarında

Ağrı Dağı çevresindeki araştırmalarda bundan sonraki süreçte laboratuvar sonuçları önem taşıyor. Toplanan numunelerin incelenmesiyle bölgede tespit edilen kalıntıların hangi döneme ait olduğu ve organik materyal içerip içermediği araştırılacak.

Şu ana kadar bölgede Nuh’un gemisine ait olduğu kesin biçimde kanıtlanmış bir ahşap kalıntı, çivi veya başka bir insan yapımı materyalin bulunmadığı belirtiliyor.

Bu nedenle Ağrı Dağı’ndaki çalışmalar, binlerce yıllık bir inanışı bilimsel yöntemlerle araştırmaya yönelik devam eden bir süreç olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki aylarda açıklanması beklenen analiz sonuçlarının, bölgedeki yapıların geçmişine ilişkin tartışmalara yeni bilgiler sağlaması bekleniyor.

Kaynak: AA