İnsan her açıdan kendisini iyi tanımalıdır. Karakter özelliklerini, nelere nasıl tepkiler verdiğini iyi bilmelidir.
Ayrıca sadece manevi olarak değil, meddi olarak da hesabını iyi bilmeli. Bütçesine uygun hareket etmelidir.
Kendini idare edebilmek, başkalarına muhtaç olmamak, kendi kendine yetebilmek demektir. İnsan hem meddi, hem manevi gerekli bir olgunluğa ulaşamadığında başkalarının yönetimine ve etkisine açık hale gelir.
Böyle bir insanın güçlü olabilmesi mümkün değildir. İnsan güçlü bir karakter olmak istiyorsa, başkalarıyla mecbur yaşamak istemiyorsa, kısacası kendi ayakları üzerinde durmak istiyorsa önce kendisini iyi tanımalıdır, daha sonrada kendi özelliklerine uygun işler yapmalıdır.
Bu şekilde davranan insanlar,hayatları boyunca sıkıntıya düşmeden yaşamlarını devam ettirirler. Aksi takdirde mutsuzluk ve başarısızlık peşimizi bırakmaz.
Ve insan gücü fiziksel değildir. Asıl güçlü olmak, kendimize hakim olmaktır. Bir tartışmada seviyemizi korumak, bizi ne kadar sinir ederlerse etsinler hakaret etmemek, şiddete başvurmamak işte bunlar asıl gücümüzdür. Yani asıl güç beynimizi kullanmaktır. Duracağımız noktayı bilmek, karşımızdaki insanın bizi canavarlaştırmasına izin vermemektir.
Kedisine söz geçirebilen insan iradesi kuvvetli insandır. İnsanın kendi nefsini kontrol edebilmesi, kendisine güç yetirebilmesi, kendini ispatlaması açısından da önemlidir.
Buda öz güven sahibi olması ile ilgilidir. Öz güveni tam olan insanlar kendilerini idare etmenin kudretini yaşarlar. Eğer bir insan kendisine söz geçirebiliyorsa her işin üstesinden gelebiliyor demektir. Çünkü bir konuda ve özellikle iş alanında tembelliğini yenen kişiler çalışmaya başlar. Buda kişinin yaranına olduğu için, kişinin iradesinin güçlü olduğunu göstermektedir. En büyük güç kendisini tanımaktır.
İnan kendi kapasite ve özelliklerinin farkında olursa, günlük hayatta da bu özelliklerini kullanmayı bilirse üstesinden gelemeyeceği iş yoktur.
Bir insan zayıf ve kuvvetli, başarılı ve başarısız olduğu konuları bilir ve öyle davranırsa hep kazançlı olur. Çünkü günümüz insanı kendisini idare etmekte sıkıntı çeken bir yapıya sahiptir. Buda daha sonraları ona dert ve sıkıntı olarak geri dönmektedir.
Mesela çabuk sinirlenen biri bazı ortamlarda sakin kalmayı yada ekonomide anlamayan biri hangi işi iyi yapabileceğini iyi bilmelidir. Yoksa işin sonu genellikle büyük sıkıntılı durumların ortaya çıkması ile sonuçlanır. Böyle bir durumu hiç bir insan istemez. Bu yüzden insan kendisini idare etmeli ve gücün, kudretin farkına varmalıdır.
Kısaca sözün kendisi çok doğru bir insan kendisini kudretli olarak tanımlanması isterse özellikle kendisini idare edebilmelidir.
Bir insanın kendisisini idare etmesi, kendi kendine yetmesi, hem mertebesinin yüksek olması, hem de değer görmesini sağlar. Bunun farkında olan insan zaten en kudretli insandır.
kişinin kadri ve kıymeti her zaman kendisinin elindedir. Eğer başarılı olup bir baltaya sap olursa, normal olarak değer görür. Fakat bunu başaramayan insanın değer görmesini bekleyemeyiz.
Kendini iyi tanıyan ve idare edebilen insanın, diğerleri de daha sağlıklı olur.