Atık sorununun yaşadığımız gezegeni tehdit edecek boyutlara varması, gitgide kronikleşen bir durumdur. Atıkların doğada yok olma sürelerinin bilinmesi ise farkındalık ve hassasiyet oluşturmak adına önemlidir. Mikro ve makro ölçekte milyarlarca canlının oluşturduğu geniş biyoçeşitliliğin ve doğal yaşamın zarar görmemesi için bu konuya özen göstermekte fayda vardır. Atıkların doğada yok olma süreleri nedir sorusunu yanıtlamak için somut verilere gereksinim duyulur. Respirometrik ölçümle gerçekleştirilen ve bilimsel bir bilgi olan atıkların doğada yok olma süreleri olgusu, ekolojik dengenin nasıl korunacağı hakkında ipuçları verir.
Atıkların Dünyaya Verdiği Zararlar Nelerdir?
İrili ufaklı pek çok atık türü, yeryüzündeki canlı yaşamına ve insan sağlığına bir tehdit oluşturur. Örneğin; çöplerin yakılması, yüksek oranda metan gazı salınımına neden olur. Söz konusu yığınların üzerinde yapılan yanlış imha işlemleri, tüm metan gazı emisyonlarının yaklaşık olarak %91’inden sorumludur. Bu gaz, hava kirliliğinin nedenlerinden biridir. Küresel ısınma, okyanusların ve bitki örtüsünün zarar görmesi, kanalizasyonlarda tıkanıklıklar oluşması ve bulaşıcı hastalıkların artışı atıkların yol açtığı problemlerdendir. Ayrıca atıklar, dolaylı olarak su baskınları ve solunum yolu problemlerine de neden olur.
Atıkların Doğada Yok Olma Süreleri Nasıldır?
Atıkların doğada yok olma süreleri nasıldır sorusunu yanıtlamak için ilk olarak bir kavramın açıklamasını yapmak gerekir. Tabiattaki karışma süreci, biyobozunma nosyonu ile ilişkilidir. Bir diğer adıyla biyodegradasyon, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların organik bir maddeyi parçaladıkları süreci tanımlar.
Standart bir pamuklu kumaş, biyobozunma sürecini 1 ila 6 ay arasında tamamlar. Plastik poşet gibi ürünlerde ise bu süre 1000 yıla kadar uzar. Ebat olarak küçük olsa da balık tutmada kullanılan misinaların doğaya karışması için yaklaşık 600 yılın geçmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Basit bir sigara izmariti bile 2 ila 5 yıl arası bir süre geçmeden doğaya karışmaz.
Doğaya Karışması Zararlı Olmayacak Atıklar Nelerdir?
Doğaya karışması zararlı olmayan atıklardan kasıt, gezegene karşı bir tehdit unsuru niteliği taşımayan organik maddelerdir. Keten, su çamuru, sebze, buğday samanı ve çimen doğal atıklara örnek olarak gösterilebilir. Organik atıklar, tabiata hızlı bir biçimde karışır.
Biyoçözünür olan doğal atıkların dışında geri dönüştürülebilir maddelerin de çevreye zararlı olmadığı bilinir. Plastik, alüminyum, beton, pil ve kâğıt gibi atıklar geri dönüşüm süreci için oldukça uygundur. Green Petition da geri dönüştürülebilir plastiklerden yararlanarak kendi ürünlerini imal eder. Böylece atık oluşumunun önüne geçilmiş olur.
Sürdürülebilir Malzemelerden Oluşan Green Petition’ın Ürünlerinde Atık Üretimi Daha Az mıdır?
Green Petition’ın doğa dostu ürünleri hem şık hem de kaliteli bir yapıya sahip olan peştamal ve plaj havlularından oluşur. Çevre dostu olan bu ürünler, tamamen geri dönüşüm mantığıyla üretilir. Temin edilen atık plastik ve kumaşlar, önce liflere sonra da ipliğe dönüştürülür. %100 geri dönüşüm ilkesi sayesinde doğayla barışık ve sürdürülebilir özelliğe sahip ürünler, marka tarafından satışa sunulur.
Green Petition ürünleri, karbon emisyonlarını minimuma indirmeye destek olmak adına sıfır atık prensibiyle imal edilir. Üretim sürecinde temiz su tüketimi ve israfı yoktur. Ayrıca hiçbir üründe boya ya da renklendirici kimyasal maddelerin kullanılmaması da öne çıkan bir diğer ayrıntıdır. Bu sayede Green Petition, tamamen organik ve doğa ile barışık ürünleri tarafınıza sunar.