İtalyan Profesör Ömrünü Malatya’ya Adadı

1948 yılında İtalya’nın Palermo şehrinde dünyaya gelen Marcella Frangipane, 1976 yılında kazı çalışmalarına katıldığı Arslantepe’ye ömrünü adadı. 2020 yılında emekli olan ve kazı heyeti başkanlığını bırakan Frangipane, Onursal Kazı Başkanı olarak çalışmalarda yer almaya devam ediyor.

Ferdi Durdu
Ferdi Durdu Tüm Haberleri
+3
Haber albümü için resme tıklayın

1948 yılında İtalya’nın Palermo şehrinde dünyaya gelen Marcella Frangipane; Meksika, Türkiye ve Mısır’da çeşitli kazı çalışmalarında bulundu. 1976'da Arslantepe kazı ekibine katılan Prof. Dr. Marcella Frangipane, 1981'de Roma Sapienza Üniversitesi'ne döndü ve 1990'da profesör oldu.

Prof. Dr. Marcella Frangipane, duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla tarihe ışık tutan ve geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren ve Arslantepe Höyüğü'ne ömrünü adadı. Prof. Dr. Marcella Frangipane, 2020 yılında emekli olurken, hala onursal kazı başkanı olarak çalışmalarda yer alıyor.

1990 yılında Doğu Anadolu'daki İtalyan Arkeoloji Misyonu'nun müdürü olan Frangipane, ilk idari sistemlerini yeniden inşa ettiği Arslantepe kazısına katıldı. Bu çalışma National Geographic tarafından desteklendi.

Arslantepe, Marcella Frangipane'nin bulgularının önemi nedeniyle 2014 yılında UNESCO tarafından geçici listeye alınırken, İtalyan profesörün önemli çalışmaları ve büyük katkılarıyla listeye dahil edildi. Dünyanın en eski kraliyet sarayını keşfeden ekibe liderlik eden ve 44 yılını Arslantepe Höyüğü’ne veren Frangipane, 2020 yılında emekli oldu.

“BURASI ARTIK BENİM EVİM GİBİ”

Prof. Frangipane,

"Burası artık benim evim gibi. Buraya geldiğimde evime geldiğim gibi hissediyorum. Arslantepe kazısında çalışan işçilerle de artık bir aile gibi olduk. Çok rahat çalıştık.  Arslantepe’de çok önemli buluntuları elde ettik. Dünyada ki ilk saray ve koruma çok iyi. Böyle büyük ve momentum bir saray, böyle bir korumanın dünyada başka bir örneği yok. Kazı çalışmalarına ben çok genç yaşlarımda başladım. Sonuçlar elbette önemli ama daha önemlisi burada bir ekip çalışmasının olmasıdır. Çünkü Arslantepe benim hayatım”

diyerek, Malatya'ya özelinde de Arslantepe'ye olan sevgisini hep göz önüne koydu. 

Ulusal Bilimler Akademisi'ne 2013'te yabancı ortak seçilen ilk İtalyan kadın olan Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin aldığı ödüller ve onurlar şöyle:

1994 Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana

2005 Cavaliere dell'Ordine della Stella della Solidarieta

2005 Eski Malatya Fahri Vatandaşlığı

2011 İnönü Üniversitesi Fahri Doktora

2013 Ulusal Bilimler Akademisi'ne Seçildi

2015 Şangay Arkeoloji Forumu Keşif Ödülü

2015 Vittorio De Sica Bilim Ödülü

Sanat Kurtarıcıları için 2017 Rotondi Ödülü

2018 Sidney Üniversitesi Anthony McNicoll Konferansı

 

MAKALELERİNİN BÜYÜK KISMINI ARSLANTEPE OLUŞTURUYOR              

Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin akademik olarak yazdığı 133 makalenin büyük bir kısmını Arslantepe oluşturuyor.

Frangipane’nin bazı makale başlıkları şöyle:

“MÖ 4. binyıl ile 3. binyılın başlarında Arslantepe'de (GD Anadolu) merkezileşme ve yerinden yönetim süreçleri ve çanak çömlek üretimi.”

“Arslantepe. Cretulae. Yazılmadan Önce Erken Merkezi Yönetim Sistemi, ARSLANTEPE Serisi cilt. V, Roma Sapienza Üniversitesi 2007.”

“Arslantepe-Malatya'da 4. binyıldan kalma bir tapınak/saray kompleksi. Kuzey-Güney ilişkileri ve Büyük Mezopotamya'nın kuzey bölgelerinde erken devlet toplumlarının oluşumu.”

“MÖ 3.000'den kalma "Kraliyet" Mezarında Yeni Bir Gücün Yeni Sembolleri Arslantepe, Malatya (Türkiye).”

“Büyük Mezopotamya'nın kuzey bölgelerindeki bölgesel ve siyasi örgütlenmenin kentsel olmayan hiyerarşik kalıpları: Tepe Gawra ve Arslantepe.”

“Arslantepe "Kral Mezarı": MÖ 3. binyılın başında Yukarı Fırat vadisinde yeni cenaze gelenekleri ve siyasi değişiklikler.”

“M. Frangipane, D. Mangano, Tabakalı Bir Höyükteki Kerpiç Anıtsal Kompleksin Sergilenmesi: 4. Binyıl ARSLANTEPE ÖRNEĞİ (MALATYA).”

“DÖRDÜNCÜ BİN YIL ARSLANTEPE: ŞEHİRLİĞİN OLMADIĞI MERKEZİ BİR TOPLUMUN GELİŞİMİ.”

“ARSLANTEPE'DE 4. BİN YIL MERKEZİ SİSTEMİN ÇÖKÜŞÜ VE 3. BİN YIL TOPLUMLARINDA GENİŞ KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER.”

“ARSLANTEPE, MALATYA (TÜRKİYE): M.Ö. 4. BİNDEN 2. BİN YILA KADAR TEKSTİLLER, ALETLER VE KUMAŞ İZLERİ.”

“2011_Arslantepe'deki Dördüncü Binyıl Kerpiç Tuğlalarının İncelenmesi: Malatya (Türkiye): Ön Sonuçlar.”

“Doğu Anadolu'da Kentleşmeye İlişkin Perspektifler: Arslantepe (Malatya). 1975-83 Seferleri Üzerine Bir Ara Rapor.”

"Geç Kalkolitik ve Erken Tunç'ta Arslantepe'deki metal işçiliği I: Metal analizlerinden elde edilen kanıtlar", AM Palmieri ve C. Caneva) Doğu Anadolu'da Protourbanization Üzerine Perspektifler: Arslantepe (Malatya).”

“Arslantepe-Malatya: Doğu Anadolu'da Tarih Öncesi ve Erken Tarihsel Bir Merkez.”

“ÇÖKÜŞ SONRASI: ARSLANTEPE-MALATYA'DA (TÜRKİYE) KURA-ARAXLAR BAĞLI PASTRAL GRUPLARININ YERLEŞİMİNDE SÜREKLİLİK VE BOZULMA. YENİ VERİ.”

“ARSLANTEPE-MALATYA'DA ERKEN TUNÇ ÇAĞI BAŞLANGICI'NA AİT 'TOPLUMSAL' BİR YAPI. ARKEOLOJİK BAĞLAMIN UZAY-FONKSİYONEL ANALİZİ VE YORUMLANMASI.”

“Arslantepe, Malatya: 2015 ve 2016 Sezonlarındaki Son Keşifler.”

“Doğu Anadolu'da kentleşmeye ilişkin perspektifler: Arslandtepe (Malatya), 1975-1983 kampanyaları üzerine bir ara rapor.”

“MÖ 4. binyıl ile 3. binyılın başlarında Arslantepe'de (GD Anadolu) merkezileşme ve yerinden yönetim süreçleri ve çanak çömlek üretimi.”

“Arslantepe'de Son Kalkolitik ve Demir Çağı buluntuları. 2017-2018 kampanyaları.”

21 Kas 2023 - 10:50 Malatya- Yaşam

Muhabir  Ferdi Durdu


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Malatya Söz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Söz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Söz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Söz değil haberi geçen ajanstır.