Tarihin Laboratuvarı Yeşilyurt’ta! Görmeden gitmeyin deriz…

Tarihe tanık eden savaş teçhizatlarının sergilendiği Savunma Sanayi ve Savaş Makinaları Açık Hava Müzesi, görenleri büyülemeye devam ediyor. Yeşilyurt’un Beylerderesi Şehir Parkı içinde yapılan Müze’de özellikle Kurtuluş Savaşı dönemi askeri teçhizatları ziyaretçilerini tarihle yüz yüze getiriyor.

Seher Akbalık
Seher Akbalık Tüm Haberleri
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Yeşilyurt Belediyesi tarafından 1 milyon 350 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Beylerderesi Şehir Parkı girişinde sergilenen Savunma Sanayi ve Savaş Makinaları Açık Hava Müzesi tarihe ışık tutuyor.

TARİHİN DERİN DEHLİZLERİNDE MALATYA

Türk tarihinden İslam ve Osmanlı dönemine, Kurtuluş Savaşlarından Cumhuriyet’in kurulduğu dönemlere ait askeri malzemeleri bünyesinde barındıran Müze, özellikle yaz aylarında ziyaretçilerini Türk ve Dünya tarihinin derin dehlizlerine yolculuğa çıkarıyor.

Bölgede bir ilk olan bu müzede ise tabiri caizse ‘yok yok’ dedirten birkaç detay…

F-4 PHANTOM 2 SAVAŞ UÇAĞI

Amerika Birleşik Devleri'nde 1958 yılında ilk uçuşu yapılmış iki koltuklu çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun uzun menzilli süpersonik üçüncü nesil savaş uçağıdır. Havadan havaya ve havadan karaya füze fırlatabilir. 8,400 kg'a kadar mühimmat taşıyabilir. ABD tarafından Vietnam Savaşında yoğun şekilde kullanılmıştır.

İlk F-4 uçakları 1974 yılında Türkiye'ye teslim edilmeye başlandı. Uzun yıllar Türk Hava Kuvvetleri tarafından eğitim operasyon amaçlı kullanılmıştır. Yıllar içerisinde modernizasyonu yapılmış ve güncel hale getirilmiştir.

YÜRÜYEN KOÇBAŞLI KULE

M.Ö. 7. ve 8. yy. da Asurlular tarafından keşfedilmiştir.

Kuşatmalarda ağır kale kapılarını, duvarlarını, şehir surlarını ve diğer tahkimatları yıkıp üzerinden geçmek için oluşturulmuş birkaç kişinin taşıyabildiği uzun ağaç veya metalden üretilmiş iki veya üç katli koçbaşlı tekerlekli savaş aletidir. Koçbaşlarının tekerlekli alete takılmasıyla askerler daha hızlı ve rahat bir şekilde kale kapılarını kırıp kale surlarını aşabilmişlerdir. Askerler bu savaş aletiyle daha korunaklı bir şekilde düşman kuvvetleriyle mücadele etmişlerdir.

Bugünkü zırhlı araçların atası diyebiliriz.

UZUN MANCINIK

M.Ö 3.yy. da Çinliler tarafından icat edilmiştir. Merkezden uzak bir dayanak noktasına bağlı uzun bir kolu bir de kısa kolu olan denge prensibiyle çalışan bir mancınık türüdür. İçinde ağır kum, toprak veya taşlarla dolu döner kutusu vardır. Uzun kolun ucuna bir sapan eklenir ve kola ip bağlanır. Kollar yükselene kadar çıkrıklar döndürülerek çekilir. Gerginleştirilen sapan kısmına mühimmat yüklenir. Yeterince gerginleştikten sonra halatlar serbest bırakılır ve silah ileri doğru fırlatılır.

Kale duvarlarını yıkmak için kullanılmıştır. Bu dönemin ağır silahıdır. Fırlatma menzili uzundur.

 

 

 

21 Kas 2023 - 10:36 Malatya- Kültür & Sanat

Muhabir  Seher Akbalık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Malatya Söz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Söz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Söz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Söz değil haberi geçen ajanstır.