Malatya’da o binalar ne olacak?

Malatya’da orta hasarlı binalar için ‘tasarım gözetmenliğinin’ zorunlu hale getirilmesinin ardından orta hasarlı binalarla ilgili süreç bir kez daha çıkmaza girerken, ruhsatsız olan binalarda yaşayan vatandaşlar ise ayrı bir mağduriyet yaşıyor.

Yusuf Durdu
Yusuf Durdu Tüm Haberleri

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 2 bin 500’ün üzerinde binaya ‘orta hasarlı’ raporu verildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan tespitlerde ‘orta hasar’ raporu verilen binalarla ilgili kafa karışıklığı sürüyor. Orta hasarlı binalarla ilgili ilk önce yıkılacak mı, güçlendirilecek mi tartışmaları olurken, son dönemde " Tasarım Gözetimi Kontrolü Hizmeti" tartışılıyor.

Kentte orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili bazı binaların raporlara görüşülerek, ruhsat verilirken, sonrasında zorunlu hale getirilen "Tasarım Gözetimi Kontrolü Hizmeti" bu binalardaki çalışmaları durdurdu. Bunun yanında müteahhidin yaptığı ancak ruhsatını almadığı binalarla ilgili ise ayrı bir mağduriyet ortaya çıktı. Bu binalardan daire alan vatandaşlar ruhsat olmaması nedeniyle güçlendirmeye başvuramıyor, başvursalar dahi belediyeler bu projeleri kabul etmiyor.

“BU BİNALARLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YOK”

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, bina yükseklik durumuna göre "Tasarım Gözetimi Kontrolü Hizmeti"nin getirildiğini ifade etti.

Sekiz katın üzerindeki binalar Tasarım Gözetimi Kontrolü Hizmeti"nin istendiğini kaydeden Özgür,

“Belli kat yüksekliğinin olduğu yerde Tasarım Gözetimi Kontrolü Hizmeti" isteniyor. Şu anda ruhsat aşamasında olanlar var. Ancak ruhsat alınıp da orta hasarlı binalarla ilgili yapılan bir çalışma yok”

dedi.

RUHSATSIZ BİNANIN PROJESİNE ONAY YOK

Özgür, Malatya’da ayrıca ruhsatı olmayan binalarında bulunduğunu anımsatarak,

“Eğer bu ruhsatı olmayan binalar orta hasarlı ise yerinde dönüşüm yapılamıyor. Bunların yıkılması gerekiyor, dolayısıyla böyle de bir mağduriyet var. Binaların yaklaşık yüzde 10-15’inde ruhsat yok. Ruhsat olmayan binaya belediye projeyi kabul etmez. Malatya’da böyle bir sıkıntıda var. İnsanlar mağdur oldu. Müteahhit zamanında binayı yapmış, insanlara satmış ama ruhsatını almamış, ruhsatını almadığı için bu binanın güçlendirmesi olmaz”

ifadelerine yer verdi.

21 Kas 2023 - 11:23 Malatya- Gündem

Muhabir  Yusuf Durdu


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Malatya Söz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Malatya Söz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Malatya Söz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Malatya Söz değil haberi geçen ajanstır.